Rosmarin

Rosmarin hører hjemme på «må ha»-listen av eteriske oljer. Den er sannsynligvis den beste oljen for mental klarhet og stimulering, samt hukommelse, og mange eksamenselever gjennom historien har brukt rosmarin til nettopp dette. Den benyttes også for luftveisproblemer, stive muskler, sirkulasjon, samt at den er lever- og gallestimulerende.

Et utmerket middel for hårvekst og hårhelse. En av de mest allsidige eteriske oljene, og meget populær innen aromaterapi.

Rosmarin hører definitivt til på «må ha»-listen av eteriske oljer. Det er kjent at rosmarin er sannsynligvis den beste oljen for konsentrasjon og mentalt fokus, og eksamenselever har gjennom tusenvis av år brukt rosmarin til nettopp dette[1].

Se alle rosmarin-oljene våre her

Rosmarin-varianter

Aromateket tilbyr nå tre forskjellige kjemotyper av rosmarinoljer, disse er klassifisert som 1,8 cineol, camphor og verberon[2].

Aromateket – Varianter av eterisk olje av rosmarin

Rosmarin ct 1,8 cineole

1,8 cineole-varianten er den vanligste rosmarinoljen. Denne rosmarinvarianten har en sterk, skarp og oppkvikkende aroma. Utmerket for å øke sirkulasjonen, virker rensende på åndedrettsystemet og har en sterk mental effekt - virker skjerpende på fokus og konsentrasjon. Denne rosmarinoljen har en varmende effekt, og er den beste muskelavslappende rosmarinoljen. Den mest velegnede rosmarinoljen for å stimulere hårvekst - kjempefin å tilsette sjampo og kondisjoneringsmidler.  

Rosmarinus officinalis – ct 1,8 cineole  

Aroma: Sterk, klar, urter, kamfer
Aromanote: Middels
Egenskaper: Galledrivende, leverstyrkende, krampeløsende på mage og tarm, urindrivende, svettedrivende, smertestillende, sirkulasjonsfremmende, menstruasjonsøkende, blodtrykk-økende, antiseptisk, rensende, bakteriedrepende, soppdrepende, stimulerende, nervestyrkende, antidepressiv, astringerende, sårlegende, hudirriterende, fremmer arrdannelse, betennelseshemmende, hjertestyrkende, hårstyrkende, antirevmatisk og antioksiderende.
Plantedel: Urt
Farge: Klar
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: 1,8 cineol, P-cymen, linalol, g-terpinen, tymol , b-pinen, a-pinene, eukalyptol
Familie: Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)
Engelsk navn: Rosemary
Land: Marokko
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen med: Appelsin, basilikum, bergamott, geranium, ingefær, lavendel, peppermynte, sedertre, sitron, frankincense.
Advarsel: Unngås under svangerskap (fødselsfremmende). Unngås av epileptikere og ved høyt blodtrykk.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: limonene: 5%, linalool: 2%, gerianol: 0,5%.

Rosmarin ct camphor

Camphor-varianten er den mest effektive rosmarinoljen mot luftveisplager med dyp hoste og tykt slim. Camphor-rosmarinen har en noe mer avdempet aroma enn ct 1,8 cineolemen likevel skarp. Den virker også avslappende på musklene tilknyttet åndedrettsystemet, og er nyttig ved behandling av astma, for eksempel. Man kan da enten massere den (i en baseolje) på brystet eller under føttene. Dampinhalasjon, diffuser og bad er også gode måter å bruke denne oljen på. Camphor-varianten har i likhet med ct 1,8 cineol en sterkt mentalt stimulerende effekt, og den virker smertestillende på vonde muskler. 

Rosmarinus officinalis – ct camphor, rosmarin camphor-olje

Aroma: Sterk, klar, urter, kamfer
Aromanote: Middels
Egenskaper: Galledrivende, leverstyrkende, krampeløsende på mage og tarm, urindrivende, svettedrivende, smertestillende, sirkulasjonsfremmende, menstruasjonsøkende, blodtrykk-økende, antiseptisk, rensende, bakteriedrepende, soppdrepende, stimulerende, nervestyrkende, antidepressiv, astringerende, sårlegende, hudirriterende, fremmer arrdannelse, betennelseshemmende, hjertestyrkende, hårstyrkende, antirevmatisk og antioksiderende.
Plantedel: Urt
Farge: Klar
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: Alpha-pinene + alpha-thujene, 1,8 cineole, kamfer, kamfen, myrcene, beta-pinene, borneol
Familie: Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)
Engelsk navn: Rosemary
Land: Spania
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen med: Appelsin, basilikum, bergamott, geranium, ingefær, lavendel, peppermynte, sedertre, sitron, frankincense.
Advarsel: Unngås under svangerskap (fødselsfremmende). Unngås av epileptikere, barn under 7 år og ved høyt blodtrykk.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: limonene: 3,70 %, linalool: 0,86 %

Inneholder:

  • Alpha-pinene + alpha-thujene: 22,27 %
  • 1,8-Cineole: 17,66 %
  • Camphor: 15,87 %
  • Camphene: 9,07 %
  • Myrcene: 3,98 %
  • Beta-pinene: 3,80 %
  • Limonene: 3,70 %
  • Borneol: 3,26 %
  • Verbenone: 1,93 %
  • Para-cymene: 1,63 %
  • Bornyl acetate: 1,61 %
  • Alpha-terpineol: 1,33 %
  • Linalool: 0,86 %
  • Terpinen-4-ol: 0,86 %

Se alle rosmarin-oljene våre her.

Rosmarin verberon

Verberon-varianten en sjelden og dyr. Den er rundere og mildere aroma enn 1,8 cineol-varianten. Verberon-varianten virker slimløsende på dyp hoste, og har utmerkede smertestillende egenskaper for behandling av muskler og ledd. Verberon-oljen har en kjølende effekt. Dens fremste egenskap er at den er mild mot huden, og i større grad brukes til hudpleie og for sensitiv hud, kan brukes for barn over 2 år. Rosmarin verberon-oljen er også et veldig godt alternativ til hårmidler for de som synes 1,8 cineol blir for sterk. Den regnes også som den beste rosmarinoljen for å rense leveren og som nerveberoligende middel.

Rosmarinus officinalis ct. verberon – rosmarin verberonolje, verberonolje

Aroma: Frisk, mild, urter.
Aromanote: Middels
Egenskaper: Galledrivende, leverstyrkende, krampeløsende på mage og tarm, urindrivende, svettedrivende, smertestillende, sirkulasjonsfremmende, menstruasjonsøkende, blodtrykk-økende, antiseptisk, rensende, bakteriedrepende, soppdrepende, stimulerende, nervestyrkende, antidepressiv, astringerende, sårlegende, hudirriterende, fremmer arrdannelse, betennelseshemmende, hjertestyrkende, hårstyrkende, antirevmatisk, antioksiderende.
Plantedel: Urt
Farge: Klar
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: a-pinene, kamfen, bornylacetat, verberon, b-felladren, 1,8 cineol
Familie: Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)
Engelsk navn: Rosemary
Land
: Spania
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen medAppelsinbasilikumbergamottgeraniumingefærlavendelpeppermyntesedertresitronfrankincense
Advarsel: Unngås under svangerskap (fødselsfremmende). Unngås av epileptikere og ved høyt blodtrykk. Skal ikke brukes sammen med litium.

Aromateket - Varianter av eterisk olje av rosmarin

Anvendelsesområder for rosmarinolje

Rosmarinolje er også en av de mest allsidige eteriske oljene med utrolig mange anvendelsesområder:

Rosmarin er smerte- og betennelsesdempende:

  • Rosmarin inneholder bl.a. 1,8-cineole, a-pinen og kamfen. Disse er smertedempende, betennelsesdempende og anti-nociseptiv (dvs. at den blokkerer følelse av smerte)[3].
  • I motsetning til mange andre smertedempende oljer er den ikke beroligende, og derfor veldig godt egnet før idrettsaktiviteter eller andre fysisk anstrengende oppgaver.
  • Rosmarin er også muskelavslappende, som lindrer stive og ømme muskler. Brukes aromaterapeutisk for behandling av gikt og revmatisme, rosmarins ekstremt antioksidative egenskaper gjør at betennelser vanskeligere får fotfeste ved overbelastning.[4]

Rosmarin er nervestimulerende

  • Rosmarin brukes aromaterapeutisk for alle typer nervelidelser hvor det er en begrenset eller fravær av nervefunksjon.
  • For de sensoriske nervene kan de gi seg utslag i dårligere syn.
  • For motornever kan det føre til paralysering, tap av stemme, og lignende.
  • Brukes også for andre nerverelaterte lidelser som hysteri og epilepsi.[5]

Rosmarin fremmer fordøyelsen

  • Påføring av rosmarinolje (i baseolje) under føttene eller på magen kan bedre fordøyelsen – den øker utskillelsen av magesyrer og galle produsert av leveren.
  • Dette er viktig for å motvirke forstoppelse, magekramper, oppblåsthet og sure oppstøt.

Rosmarinsyre har potensielt sterke terapeutiske virkninger

  • Forskning viser at rosmarinsyre[6] har lovende terapeutiske virkninger for behandling og forhindring av astma, magesår, betennelsessykdommer, medikamentutløste leverskader (forårsaket av medikamenter), aterosklerose (åreforkalkning), iskemisk hjertesykdom (tilstand med utilstrekkelig blodgjennomstrømming i et område av hjertemuskelen), katarr, kreft og dårlig sædkvalitet[7]

Rosmarin reduserer stress og utmattethet

  • Rosmarin virker stimulerende og oppkvikkende på hjerneaktivitet, nervesystemet og sinnstilstand.
  • Den øker blodtrykket og åndedrettet som medfører at man føler seg mer energisk.
  • Samtidig er rosmarin muskelavslappende som er viktig for å løse anspenthet og stress[8].
  • Rosmarin senker også produksjonen av stresshormonet kortisol, som virker oksiderende på kroppen[9].

Rosmarin som krefthemmende middel

  • De siste årene har omfattende forskning vist at virkestoffet carnosol har lovende kreftbekjempende egenskaper[10] – finnes også i salvie, oregano og basilikum[11].

Rosmarin er antibakterielt og sopphemmende

  • Rosmarin er sammen med kanelbark og nellikspiker blant de sterkeste antibakterielle og sopphemmende eteriske oljene[12].

Rosmarin stimulerer hårvekst

  • Kanskje den mest anvendte bruken av rosmarinolje – ved siden av som hukommelsesfremmende og mentalt stimulerende middel – er for å stimulere hårvekst og sunt hår generelt. En av de vanligste formene for hårtap inntreffer hos menn (og enkelte kvinner) som en bivirkning av testoteronet dihydrotestosteron – DHT – som angriper hårrøttene (ved 50 års alder vil 85 % av menn og 50 % av kvinner ha opplevd hårtap).
  • Studier viser at rosmarin kan hindre DHT fra å binde seg til hormonreseptorer som gjør at gjør at den kan angripe hårrøttene.[13]
  • En studie fra 2015 viste at rosmarin hadde gode resultater sammenliknet med et hårvekstmiddel. Det er verdt å merke seg at betydelig hårvekst inntraff først etter 6 måneders bruk (for begge midler).[14] Dette understreket at eteriske oljer i mange tilfeller ikke er en «quick-fix», men trenger lang og systematisk bruk før ønsket virkning er oppnådd. Likeledes viste undersøkelsen av gruppen som brukte rosmarin opplevde mindre grad av kløe og irriterende reaksjoner enn gruppen som mottok minoxidil.
  • Rosmarins antibakterielle og sopphemmende egenskaper har også vist seg virkningsfull hvor hårtap skyldes en usunn hodebunn eller hudinfeksjoner.[15]
  • Når det gjelder flekkvis hårtap – Alopecia areata[16] – så viser en undersøkelse fra 1998 lovende resultater. En gruppe på 86 pasienter ble delt inn i to grupper, hvor den ene gruppen masserte hodebunnen med rosmarin, timian, lavendel og sedertre blandet ut i jojoba og druekjerneolje. Den andre gruppen brukte kun baseoljene. Etter 6 måneder hadde 44 % av brukerne av eteriske oljer positiv effekt av behandlingen, men tilsvarende for den andre gruppen var 15 %.[17]
  • Den enkleste måten å bruke rosmarinolje til håret et enten 10-12 dråper utblandet i en «sjampodose» eller i baseolje som masseres inn i hodebunnen. Ved hodebunnmassasje anbefales det å vikle hodet inn i et varmt og fuktig håndkle og la det være på i flere timer. Rosmarin til hårprodukter gir også generelt fyldigere og sunnere hår.