Rose

Rose kalles «blomstenes dronning», og dette reflekteres dens status innen aromaterapi, hvor den verdsett svært høyt. I ren form er rose absolutt ekstremt kostbart, og selges som regel utblandet 5% i en baseolje – Aromateket bruker økologisk jojoba til dette formålet.

Aromatekets rose absolutt består av 10% ren rosebsolutt i økologisk jojobaolje. Dette gir en meget potent aroma og kan virke overveldende, og den bør helst blandes enda mer ut før bruk. Vi skriver ren fordi en del varianter tilføyer blend, som betyr en blanding også bestående av andre eteriske oljer som kan minne om rose, som f.eks. rosengeranium og palmarosa.

Aromateket selger nå både eterisk olje av rose damask (Rosa × damascena) og absolutter av rose damask og rose centifolia (Rosa × centifolia), ofte kalt Rose de Mai innen aromaterapi.

For rene aromaterapeutiske effekter er den eteriske oljen å foretrekke (opptas lettere av huden).

Absolutter brukes hovedsakelig til parfyme og aromatisk effekt. Absolutter har generelt en tyngre og mer intens aroma enn eteriske oljer, og du kan selvfølgelig bruke absolutter i hudpleieprodukter, men da først og fremst for aromaens skyld.

Aromatisk er det tydelig forskjell:

  • Rose damask eterisk olje er delikat, avdempet, klar roseduft og har en middels aromanote.
  • Rose damask absolutt er rik, dyp, tung, søt, rund roseduft, honning med litt krydder – basenote.
  • Rose centifolia absolutt er rik, søt, dyp, meget intens roseduft med litt tre – basenote.

Rose damask dyrkes stort sett i Bulgaria og Tyrkia, særlig «rosenes dal» (Rozovodalen) i Bulgaria er kjent for sin utsøkte kvalitet.

Rose centifolia er litt dyrere siden den gir mindre eterisk olje og dyrkes hovedsakelig i Marokko og Egypt. Kalles også Marrokansk rose, Provancerose og kålrose (cabbage rose) grunnet den tette blomsterstrukturen.

Eterisk olje av rose er en olje som har sterke feminine kvaliteter, som vises i bruksområdene innen aromaterapi, der den har en rekke effekter på kvinners fysiske og psykiske helse. Rose blir særlig brukt i massasjeoljer. På livmoren virker roseolje rensende, regulerende og styrkende, og den regulerer menstruasjonssyklusen. Rose virker så avslappende på muskulatur, at man bør unngå å massere den på mage/underliv i tidlig graviditetsfase (4 mnd).

Innen aromaterapi blir rose spesielt brukt for det emosjonelle plan: en potent antidepressiva, brukts ved strevsom PMS, fødselsdepresjon, sorg, usikkerhet, o.l. Ved problemer tilknyttet reproduksjon og seksualitet, er rose ofte førstevalget.