Ravintsara

Ravintsara betegnes som en av de aller sterkeste antivirale eteriske oljene, og med de ekstremt høye nivåene av 1,8 cineol, hører den til de fremste aromaterapeutiske virkemidlene for å bekjempe virale luftveisinfeksjoner som influensa. Den kan brukes i dampinhalasjon, aromadiffuser, bad eller godt utblandet i en baseolje som masseres på de øvre luftveiene.

Av Kurt Schnaubelt beskrives ravintsara, i kombinasjon med Tamanuolje, som er av de mest effektive behandlingene av herpes simplex (blandes da 50-50, og påføres i svært små mengder av gangen, for eksempel på en bomullsdott).

Psykisk virker ravintsara nervestyrkende, og reduserer angst og spenninger.

Cinnamomum camphora hører opprinnelig ikke til Madagaskar, men ble innført på midten av 1800-tallet. Ravintsara-treet har sin opprinnelse i Kina, Japan og Taiwan, og det eksisterer tre forskjellige fenotyper, som brukes aromaterapeutisk hvor den kjemiske komposisjonen skiller seg kraftig fra hverandre avhengig av hvor den vokser.

Varianten på Madagaskar var opprinnelig av kamfertypen (Hon Sho). Men i det nye klimaet mistet denne Cinnamomum camphora-varianten sin evne til å produsere kamfer. I stedet endret den seg til en 1,8 cineol-produserende type, en særegen variant.  

De tre forskjellige typene er:

  • Ho Sho – linalol varianten – produserer Ho Wood-olje. Den kalles Formosisk Ho olje, Ho olje Taiwan eller Japansk Ho olje. Den inneholder 80-85 % linalol, og dyrkes spesielt i Japan.

  • Hon Sho – kamfer-varianten – produserer den kjente kamferoljen. Produseres spesielt mye i Kina, India og Sri Lanka.

  • Yu Sho – cineol-varianten – produserer ravintsara. Inneholder høye verdier av cineol, men lite kamfer. Produseres på Madagaskar.

Ravintsara forveksles ofte med ravensara (Ravensara aromatica), men dette er to forskjellige arter som ble blandet sammen i aromaterapiens tidlige fase. Forvirringen skjedde opprinnelig med navngivingen av Cinnamomum camphora da den ble innført på Madagaskar. Kamfertreets navn fikk den latinske vrien ravensara – fra det malaysiske ordet for «godt blad» - ravintsara. Det refereres fremdeles til denne tidlige, feilaktige litteraturen, men det er altså to forskjellige oljer med distinkte kjemiske profiler.

Kjøp eterisk olje av ravintsara her.