Petroselinum Sativum – persilleolje

INCI: Carum petroselinum seed oil

Aroma: Varm, søt, krydret, urter
Aromanote: Middels
Egenskaper: Avgiftende, antirevmatisk, appetittstimulerende, betennelseshemmende, blodrensende, blodtrykksenkende, fordøyelsesfremmende, krampeløsende, menstruasjonsdrivende, nervestyrkende, sammentrekkende, tarmgassdempende.
Plantedel: Frø
Farge: mørk
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: Myristisin, α-Pinene, apiol
Familie: Skjermplantefamilien 
Engelsk navn: Parsley / Garden parsley
Land: India
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen med: Stjerneanis, svart pepper, muskatsalvie, koriander, ingefær, neroli, rose, tetre, ylang-ylang.
Advarsel: Unngås under svangerskap (abortfremkallende) og amming. Kan virke hudirriterende. Unngås ved nyresykdommer og hjertesykdommer.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3:limonene: 5 %

Persille

Eterisk olje av persille er en outsider innen «mainstream» aromaterapi, og en av de minst solgte oljene Aromateket tilbyr. Det er egentlig veldig synd, for den regnes som en av verdens mest potente oljer i bekjempelsen av autoimmun sykdom og kronisk betennelse.

Eterisk olje av persille har svært sterke sopphemmende egenskaper[1], og er super i behandlingen av akne, hudinfeksjoner og for å desinfisere hudporene. Få oljer har en like sterk effekt på immunforsvaret.[2]

Viktig info – les nøye før bruk!

Persilleolje er likevel omstridt innen aromaterapien, siden feilbruk kan gi alvorlige bivirkninger. Dette er en olje som skal brukes med stor respekt og forsiktighet, og skal unngås helt under svangerskap og amming, og ved nyresykdommer og hjerteproblemer, spesielt ved bruk av hjertemedisiner. Den bør ikke brukes over lengre tid for å unngå overbelastning av leverens evne til å metabolisere virkestoffene. Etter 3 ukers bruk bør man ta en pause i 7–10 dager. Stans all bruk umiddelbart ved tegn til ubehag.

Persilleolje inneholder oleoresinet apiol, som har ekstremt sterke terapeutiske effekter. Apiol virker svært effektivt mot dysmenoré (smertefull menstruasjon) og amenoré (uteblitt menstruasjon), men er også abortfremkallende i større mengder. Det frarådes derfor sterkt at man unngår persilleolje under svangerskap. Imidlertid brukes den under fødsel for å stimulere livmorens sammentrekninger (Russland), og den kan også være nyttig i etterkant av svangerskapet for å hjelpe livmoren til å trekke seg sammen igjen.

Ved menstruasjonsproblemer kan man massere underlivet med persilleolje – maks 1 % – tilsatt i en baseolje og legge et varmt, fuktig omslag over. Gode oljer som passer sammen for menstruasjonsproblemer er kyskhetstre, muskatsalvie, lavender, rose, ylang-ylang, kanel (maks 1%), ryllik, peppermynte.

Den er også rik på fenylpropenet myristicin (eng.) som har en metaboliserende rolle i kroppen og er ekstremt antioksiderende. Myristicin er også grunnen til at persilleolje er svært effektiv mot insekter og parasitter.

Persilleoljens sterke vanndrivende effekt gjør den til en av de aller mest effektive virkemidlene mot ødemer og for å drive ut urinsyre fra og muskler – en synergisk effekt er at den er avgiftende slik at den renser kroppen for giftstoffer som skilles ut gjennom nyrene. Den er særlig nyttig for å behandle lidelser som artritt, revmatisme og urinsyregikt som er forårsaket av oppsamlingen av urinsyre i ledd og muskler som hindrer blodsirkulasjonen; persilleolje virker også smertestillende.

Persilleolje stimulerer blodsirkulasjonen samtidig som den senker høyt blodtrykk (som har en sammenheng med den urindrivende effekten). Den er såpass potent av de som lider av kroniske nyrelidelser og væskeansamlinger forårsaket av dårlig hjertefunksjon bør bruke persilleolje i samråd med lege.[2]

Eterisk olje av persille virker svært astringerende (sammentrekkende), så persilleolje er et supert virkemiddel mot åreknuter, hemoroider og blåmerker. Den brukes også mot cellulitter (appelsinhud), men den bør blandes godt ut med baseolje, da den kan virke hudirriterende i ren form (det anbefales maksimum 1 %).

Som andre planter i skjermplantefamilien er den et utmerket virkemiddel for bedre fordøyelse, og brukes for å behandle forstoppelse, kvalme, flatulens og magesmerter.

Aromaen er urteaktig, varm, rund og medisinal.

Referanser

[1] Linde, G.A. et.al (2016): Antifungal and antibacterial activities of Petroselinum crispum essential oil

[2] Karami, M.H. et.al. (2014): Parsley and immunomodulation

[2] Rolv.no