Niaouli

Eterisk olje av niaouli er en ren medisinal olje som er sterkt antiseptisk, antiviral og antibakteriell. Det skyldes de høye verdiene av monoterpenet 1,8 cineole (også kjent som eukalyptol), som vi også finner i større mengder i eukalyptus, rosmarin, peppermynte og tetre – den er da også i samme slekt som cajeput, eukalyptus og tetre, kalles paper leafed tea tree.

Aromaterapi

Niaouli-olje har først og fremst tre virkeområder aromaterapeutisk:

Hudolje

Niaouli virker eksepsjonelt rensende på uren hud; utmerket mot akne, fet hud, tette porer og hudinfeksjoner. Den virker oppstrammende på slapp hud, fremmer vekst av ny hud og veldig fin for å fremme sårleging etter kutt og andre hudskader. I kombinasjon med lavendel er den et godt virkemiddel mot solbrenthet (utblandet i baseolje, prøv 3 % lavendel og 3 % niaouli i en egnet baseolje som for eksempel jojoba, nyperose eller mandelolje).

Niaouli-olje fremmer hudens blodsirkulasjon samtidig som den stimulerer lymfesystemet som virker rensende på toksiner som i sum virker regenererende på eldre hud.

Luftveisinfeksjoner

Niaouli-olje er en vanlig tilsetning i mange kommersielle produkter som tar sikte på å bekjempe luftveisinfeksjoner. Ved å stimulere immunforsvaret og øke produksjonen av antistoffer og hvite blodceller, reduseres lengden på forkjølelser og influensa, lindrer sår hals, rennende neser og hosteanfall. Den kan enten brukes i diffuser, bad, inhalasjon eller masseres på brystet utblandet i baseolje. Niaouli brukes også i gurglevann i starten av en forkjølelse.

Ledd- og muskelsmerter

Ved å stimulere lymfesystemet og øke blodsirkulasjonen renser niaouli-olje ut urinsyre fra ledd og muskler. Den har også smertestillende egenskaper, nyttig ved smertefulle lidelser som artritt, revmatisme og urinsyregikt.

Niaouli-olje kan også brukes for å lindre insektbitt og stikk, fin i kombinasjon med en kjølende olje som for eksempel peppermynte eller koriander. Aromaen virker insektavvisende, så det er et bra tilskudd i en blanding for å holde insekter på avstand.

Aromatisk minner den om tetre, men er noe søtere og mindre «røykaktig».