Neroli

Neroli er en av de dyreste eteriske oljene, og er en av de mest anvendte ingrediensene i luksusparfymer, en av de opprinnelige ingrediensene i ekte Eau de Cologne.[1] Neroliolje blir laget av blomstene til bitterappelsin (Citrus aurantium).

Neroliaromaen er feminin, utsøkt, søt og like gjenkjennelig som rose, vetiver og jasmin. Den lukter fantastisk i sin rene form, men i likhet med mange andre oljer, så kommer aromaen til sin fulle rett når den blandes ut i baseolje eller andre hudpleieprodukter. Den er svært drøy, og 1 % neroliolje er mer enn nok i en blanding.

Neroli har hovedsakelig tre bruksområder innen aromaterapi: mentalt/psykisk, hjerteberoligende og som hudpleiemiddel.

Mentalt og psykisk anses neroli å være en av de mest effektive beroligende og antidepressive oljene. Neroli brukes for å behandle søvnløshet/insomni, hysteri, angst og depresjon, særlig for dem hvor frykt og panikk er et resultat av opparbeidet angst. [2]

Disse beroligende egenskapene er også tilknyttet bruken av neroli for å behandle hjertet, spesielt hjertebank og ujevn hjerterytme som skyldes stress, angst og dårlig pusteteknikk (mangel på oksygen). Neroli senker produksjonen av kortisol, et stresshormon. Som en sidenote anbefaler Tisserand bruken av neroli for å behandle kronisk diaré som skyldes langvarig stress og frykt. Som vanlig bør massasjebehandling påføres på de organene man ønsker å behandle. Ellers kan neroli også brukes ved dampinhalasjon, i bad, aromadiffuser eller ganske enkelt inhalere den dypt inn rett fra flasken.

Til sist har neroli en veldig god effekt på huden, og i likhet med for eksempel lavendel og geranium, har den en positiv effekt på alle hudtyper. Neroli brukes for å behandle sprukken hud og sprengte blodkar. Neroliolje virker celleregenererende, dvs. at stimulerer veksten av nye hudceller. Den anses å ikke å være hudirriterende, men tommelfingerregelen med alle eteriske oljer er å teste den godt utblandet på et lite område først, for å forsikre seg om at man ikke får allergiske reaksjoner.

Kilder:

[1] Why Neroli Is The Scent Of Summer

[2] Robert B. Tisserand: The Art of Aromatherapy