Nardus

INCI: Nardostachys jatamansi oil

Aroma: Tung, krydret, musk, søtlig tre/jord
Aromanote: Base
Egenskaper: Betennelsesdempende, febernedsettende, antibakteriell, sopphemmende, beroligende, styrkende.
Plantedel: Røtter
Farge: Mørk
Konsistens: Tykk/middels
Viktigste virkestoffer: B-gurjunene, valeranone, maaliol, b-maaliene, patchoulialkohol, seychellene, valerenal, aristolene.
Familie: Vendelrotfamilien (Valerianaceae)
Engelsk navn: Spikenard, Indian nard, Jatamansi.
Land: India
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen med: Krydder-, kvae- og sitrusoljer
Advarsel: Generelt trygg. 

Nardusolje

Nardus anses som en av de aller viktigste mentale urtene innen det indiske helsesystemet Ayurveda. Nardusolje hører til blant de mest beroligende eteriske oljene – Kurt Schnaubelt mener at den er den aller mest beroligende oljen innen aromaterapi.

Aromaterapeutisk har nardusolje vist god effekt på hyperaktive og utagerende barn, og man ser nå også nardusolje som et potensielt virkemiddel for å behandle degenerative sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Det blir også anbefalt å massere nardusolje over solar plexus eller hjertet for å gi en beroligende effekt, og den vil også senke blodtrykket.

Mange av de aromaterapeutiske rådene knytter seg til rent mentale områder; motvirke søvnløshet, migrene, stress og angst. Nardusolje er svært rik på seskviterpenet jatamansone som gir den beroligende og krampeløsende effekten, noe som forklarer at nardus har vært brukt for å behandle epilepsi.

Aromaterapeutisk behandling av autoimmune sykdommer begynner gjerne ved å stimulere og styrke immunforsvaret ved å massere nedover langs korsryggen. Nardus passer utmerket til dette, gjerne i kombinasjon med vetiver[1].

I dag regnes nardus for å ha hjertebeskyttende egenskaper, som et virkemiddel mot Parkinsons, Alzheimers, ALS (Amyotrofisk lateralsklerose) og cerebral parese, for å være et serotoninøkende middel og som en sterk antioksidant[2].

Hudolje

Nardusolje er, med sine antioksiderende, antiseptiske og balanserende egenskaper, en super olje for huden. Eterisk olje av nardus blir betegnet som kanskje den aller mest effektive oljen mot psoriasis[1]; den passer da godt sammen med regenererende oljer som niaouli, gulrotfrø, geranium og lavendel. Som baseolje passer da både tamanu, nyperose og granatepleolje godt. Generelt virker nardusolje balanserende på alle hudtyper, virker sopphemmende (virker hemmende på utbrudd av Candida albicans), kløestillende og motvirker dermatitt (hudbetennelse, utslett).

«Mental» olje

Mot angst- og stressrelaterte problemer passer nardusolje godt sammen med tysk kamille, muskatsalvie, lavendel, frankincense, geranium, myrra, neroli, patchouli, sandeltre eller vetiver.

For å behandle søvnløshet kan man blande nardusolje med romersk kamille, lavendel, merian, neroli, sandeltre eller legevendelrot.

For sensitiv hud kan du blande nardusolje med tysk kamille, lavendel, immortelle, patchouli, sandeltre eller gulrotfrø.

Aroma

Nardusolje brukes i orientalske parfymer, og den krydrete komplekse aromaen går godt sammen med kardemomme, ingefær, svart pepper, opopanax, cistus og benzoin. Nardus har en har en kraftig aroma som minner om en mildere versjon av legevendelrot, så bruk den med forsiktighet, ellers har den en tendens til å dominere en blanding.

Opprinnelse

Nardus vokser på mellom 3–5000 moh. i det østlige Himalaya-området (Nepal, India, Kina, Tibet). Nært beslektet med vanlig legevendelrot (Valeriana officinalis), Indisk legevendelrot (V. wallichii) og kinesisk nardus (Nardus chinensis), som det også produseres en nardusolje av, men i svært små mengder.

Dessverre har det vært stor overbeskatning av nardusroten, men myndighetene (spesielt Nepal) har nå endelig begynt med strenge reguleringer og sertifiseringer for å sørge for fornuftig beskatning av denne fantastiske medisinale planten. Aromateket har anskaffet oljen fra et av Indias eldste og mest velrennomerte parfymehus, og vi er strålende fornøyd med kvaliteten.

Referanser

[1] Kurt Schnaubelt (2011): The Healing Intelligence of Essential Oils: The Science of Advanced Aromatherapy.

[2] Sharma, S. et.al. (2012): In vitro antioxidant and free radical scavenging activity of Nardostachys jatamansi DC.