Muskatsalvie

Muskatsalvie hører til de eteriske oljene som har sterkest effekt på nervesystemet, og regnes som en av de beste oljene mot depresjon – den øker nivåene av dopamin og serotonin,[1] senker nivåene av stresshormonet kortisol og gir roligere puls og åndedrett.

Aromaterapeutisk brukes muskatsalvie i stor grad knyttet til det psykiske og mentale, mye benyttet mot depresjon, nervøsitet, uro og frykt. Det er interessant at muskatsalvie har sterkere fysiologisk effekt på kvinner enn menn med tanke på beroligende effekt,[2] og få andre oljer har en like sterk effekt på kvinners «tre faser»: menstruasjonssyklusen, fødsel og menopause.

Muskatsalviens beroligende effekt gjør den svært velegnet mot søvnløshet. Det er merkverdig at enkelte blir svært euforiske av den nydelige muskatsalviearomaen, men dette hører til unntakene.

Ved siden av de sterke mentale effektene og de fantastiske egenskapene den har for kvinner som lider av menstruasjonssmerter, så er muskatsalvie olje sterkt sopphemmende, antibakteriell, muskelavslappende og krampeløsende, hostedempende og nervestyrkende.

Menstruasjonssmerter

Muskatsalvie er velkjent for å være en av de viktigste oljene for kvinner; smertestillende og krampeløsende, stimulerer livmoren og er menstruasjonsfremmende ved forsinket eller fraværende menstruasjon. Sammen med søt fennikel anbefales den for PMS og dysmenoré som skyldes lave østrogennivåer. Tilsvarende virker den også balanserende ved tilfeller av for høye østrogennivåer, noe som er forbundet med mer «aggressive» typer PMS.[3]

Peter Holmes antyder at muskatsalvieoljens virkning på østrogennivåene skyldes dens stimulerende effekt på hypofysen (glandula hypophyseos).[4]

Under fødsel virker muskatsalvieolje avslappende både psykisk og fysisk, noe som både virker stress- og angstdempende samtidig som riene (bølgene!) blir lettere å bære. Den anbefales også for menopause, hvor den senker kortisolnivåene og demper hetetokter

I et forsøk ga massasje bestående av muskatsalvie, rose de mai og lavendel i mandelolje på underlivet betydelig lettelse i menstruasjonssmerter og kramper[5]. I et annet forsøk på koreanske videregående elever ble paracetamol sammenliknet med en massasjeblanding bestående av muskatsalvie, kanel, merian, ingefær og geranium i mandelolje. Gruppen som ble behandlet med eteriske oljer meldte om betydelig større smertereduksjon sammenliknet med gruppen som fikk paracetamol.[6] I tillegg til å virke smertedempende, bidrar muskatsalvie bidrar også til å forkorte den smertefull menstruasjonsperioden.[7]

Muskatsalvie er muskelavspennende, og brukes derfor mot astma og generell anspenthet (stiv nakke og skuldre). De krampeløsende egenskapene gjør den også velegnet ved menstruasjonssmerter, magesmerter og kramper.

Antibakteriell

Muskatsalvieolje er antibakteriell, den har vist god effekt mot Staphylococcus aureus (gule stafylokokker), så den er nyttig for å motvirke infeksjoner i sår og kutt. Den motvirker Staphylococcus epidermidis (hvite stafylokokker), som kan være et alvorlig problem ved akne.[8] Svært god i deodoranter siden den reduserer overdreven svette, spesielt god for fet hud siden den reduserer overproduksjon av sebum. Som hårpleiemiddel er den nyttig mot fett hår og flass.

Sopphemmende

Muskatsalvieolje har vist gode sopphemmende egenskaper, et godt hjelpemiddel mot Candida albicans, fot- og neglesopp[9]. Den er også svært effektiv mot en rekke patogene mugg- og sopparter som angriper planter, så noen dråper i sprayblandingen hjelper plantene til å holde seg friske.

Åndedrettsystemet

Muskatsalvie er spesielt nyttig for astmatikere ettersom den virker krampeløsende og avslappende på bronkiene samtidig som den virker beroligende og stressdempende på den emosjonelle anspentheten astmatikere ofte lider av.

Kilder og referanser

[1] Lee, B. et.al. (2014): Changes in 5-hydroxytryptamine and cortisol plasma levels in menopausal women after inhalation of clary sage oil

[2] Mitic, M. et.al. (2020): Clary Sage Essential Oil and Its Effect on Human Mood and Pulse Rate: An in vivo Pilot Study. 

[3] Holmes, P. (2016): Aromatica: A clinical guide to essential oils therapeutics.

[4] Follikkelstimulerende hormon, FSH, er et hypofysehormon som stimulerer modning av eggceller og sædceller. I eggstokkene stimulerer FSH vekst og modning av den Graafske follikkel (en væskefylt liten blære som omslutter eggcellen). Mens follikkelen vokser, skiller den ut inhibin (som deltar i reguleringen av eggløsningen), som slår av FSH-produksjonen. En av virkningene av p-piller er å hemme hypofysens produksjon av FSH (negativ feedback) ved å tilføre østrogen.

[5] Han, SH. et.al. (2006): Effect of aromatherapy on symptoms of dysmenorrhea in college students: a randomized placebo-controlled clinical trial

[6] Hur, MH. et.al. (2012): Aromatherapy Massage on the Abdomen for Alleviating Menstrual Pain in High School Girls: A Preliminary Controlled Clinical Study

[7] Ou, MC. et.al. (2012): Pain relief assessment by aromatic essential oil massage on outpatients with primary dysmenorrhea: a randomized, double-blind clinical trial

[8] Kuźma, L. et.al. (2009): Chemical Composition and Biological Activities of Essential Oil from Salvia sclarea Plants Regenerated in vitro. Denne undersøkelsen viste at muskatsalvie også er god effekt mot E. Coli.

[9] Andre mugg og sopptyper som muskatsalvie har god effekt mot inkluderer strålemugg (Aspergillus), penselmugg (Penicillium), sigdmuggsopper (Fusarium), grønn jordmugg (Trichoderma viride), småsporet kondensmugg (Cladosporium cladosporioides). Džamić, A. et.al. (2008): Chemical composition and antifungal activity of Salvia sclarea (Lamiaceae) essential oil.