Kyskhetstre

Kyskhetstre – oftest omtalt som vitex – er en av de aller mest kjente midlene innen plantemedisinen for å behandle menstruasjonsplager og problemer knyttet til overgangsalderen.

Den eteriske oljen av kyskhetstre er ganske ny innen aromaterapien, men den har en raskt voksende tilhengerskare, og viser seg å ha en kraftig hormonregulerende virkning på kvinners hormonsystem – spesielt på ubalansen mellom østrogen og progesteron, hvor høyt østrogennivå er årsaken til mange av plagene kvinner opplever i forbindelse med menstruasjon og PMS.

Bærene – som ser ut som små pepperkorn – er svært komplisert å destillere og tar minst 24 timer. Den lave avkastningen og møysommelig innhøstning gjør kyskhetstreolje til en av de dyreste eteriske oljene.

Vi gjør oppmerksom på at kyskhetstre vokser naturlig rundt hele Middelhavet, og sammensetningen og aromaen i de eteriske oljene varierer sterkt avhengig av hvilken region og land den er destillert i.

De siste årene har interessen også vokst innen forskningsmiljøet, og flere studier viser de positive effektene kyskhetstre har på det kvinnelige hormonsystemet. Bl.a. hemmer kyskhetstre produksjonen av hormonet prolaktin, hvor for høye nivåer – hyperprolaktinemi – ofte er årsaken til menstruasjonsforstyrrelser, infertilitet og impotens,[1]. I tillegg hindrer prolaktin produksjon av corpus luteum («det gule legemet»), som er viktig for produksjonen av progesteron og østrogen under svangerskap.[2]

Virkning

Forskingsresultater viser at fordelene ved kyskhetstre inkluderer[3]:

  • PMS – premenstruelt syndrom – som inkluderer: premenstruell mastalgi (brystsmerter)[4], væskeretensjon[5], plager forårsaket av for høye nivåer av kjønnshormoner, bl.a. munnsår, akne, herpes simplex, epilepsi, humørsvingninger og lignende emosjonelle plager.
  • Menstruasjonsforstyrrelser som sekundær amenoré (opphold i menstruasjonen), menoragi (kraftig menstruasjonsblødning), uregelmessig menstruasjonssyklus.
  • Motvirker infertilitet forårsaket av for lave progesteron-nivåer eller for høye prolaktin-nivåer.
  • Galaktogog (fremmer melkeproduksjon)
  • Plager i overgangsalderen: Reduserer hetetokter og depresjon.
  • Overdrevne østrogen-nivåer/lave progesteron-nivåer som kan gi seg utslag i endometriose, cyster på eggstokkene og i livmoren.
  • For menn viser det seg at kyskhetstre kan virke ved «impotens, ufrivillig sædavgang, godartet forstørrelse av prostatakjertelen og betennelse i prostatakjertelen (prostatitt)[6]

En av de mest kjente studiene på eterisk olje av kyskhetstre i 4-6 uker var Barbara Lucks Vitex agnus-castus essential oil and menopausal balance: a self-care survey (2003) av 23 kvinner i overgangsalderen. Studien viste en rekke positive effekter for 80 % av deltakerne, både emosjonelt (humørsvingninger, depresjon), mentalt (konsentrasjonsproblemer, hukommelse) og fysisk (nattlig svette, vaginale problemer, hudproblemer, libido).

Advarsler

Man kjenner ikke til noen alvorlige bivirkninger ved bruk av kyskhetstre. Milde negative effekter inkluderer kvalme, utslett og hodepine. Ved slike reaksjoner skal bruken stanses umiddelbart.

Som vanlig er ikke bruk av eteriske oljer en «quick-fix». Effekten av plantebaserte midler vil ofte ikke vise seg før etter regelmessig bruk over tid, og slik er det også med kyskhetstre. Generelt anbefales det at bruken strekker seg over minst tre menstruasjonssykluser før tydelige virkninger begynner å tre i kraft.

Anvendelse

Janina Sørensen, en pioner innen produksjon av vitexolje – anbefaler å ta en dråpe i et glass vann om morgenen før frokost. I baseolje anbefaler hun 2 % vitexolje ved bruk som en balanserende kroppsolje, og 5–7 % på lokale områder som for eksempel såre bryst eller ved smerter som er knyttet til menstruasjonen. Skal påføres i sirkulære bevegelser med klokken.

Kyskhetstre har lenge hatt ry for å virke undertrykkende på seksualdriften, men den virker heller balanserende på hormonsystemet.