Kunzea

Kunzeaolje er en temmelig ny – men stadig mer anvendt – eterisk olje innen aromaterapien.

Kunzeaoljen er kraftig betennelsesdempende ved leddsmerter og revmatisk artritt, utmerket til luftveisinfeksjoner, behandling av insektbitt og stikk (2–3 dråper rett på stikket/bittet) og mild og skånsom for huden.

Eterisk olje av kunzea er også insektavvisende, så kunzea kan fint brukes til dette formålet, enten i en diffuser eller utblandet i baseolje. Kunzea er like effektiv mot hodelus som tetre (de er i samme plantefamilie) mer den har en mer tiltakende aroma enn den litt snerpete tetreoljen.

Eterisk olje av kunzea har også vist lovende resultater mot eksem.

Historien bak kunzeaoljen er interessant. Det startet med en tasmansk bonde – John Hood – som i 1993 oppdaget at gjerdet rundt gården hans enkelte steder var i perfekt stand etter 35 år hvor en merkelig busk vokste, mens andre deler for lengst hadde forfalt og blitt skiftet ut. Han fikk da laget en olje av denne busken, opprinnelig med tanke på som et produkt til trevareindustrien, men skjebnen ville det annerledes. John hadde en alvorlig bihulelidelse etter lang til i gullraffineringsindustrien, og hadde mistet luktesansen og delvis smakssansen. Da han ved et uhell sølte olje på hendene sine og videre gned seg på nesen, så gjenvant han angivelig både luktesans og smakssans.

John ble så nysgjerrig på hvilke terapeutiske egenskaper denne oljen hadde, og delte ut oljen til 80 venner og familie som sa seg villige til å stille som «forsøkskaniner». Tilbakemeldingene var overstrømmende positive, og slik startet produksjonen av kunzea eterisk olje.

Da den kjente aromaterapeuten Dr Daniel Pénoël oppdaget oljen i 2005, ble han umiddelbart svært begeistret for den, og slik har den økt i popularitet siden.

Kunzea er en av få eteriske oljer som er registrert som en terapeutisk olje gjennom det australske TGA (Therapeutic Goods Administration).