Mer info – Eterisk olje av kamfer

Kamfer (hvit)

Kamfer har en lett gjenkjennelig aroma, og gir oss selvsagt begrepet «kamferaktig». En sterk, klar og fruktig aroma som er oppløftende og oppkvikkende.

Aromaterapeutisk blir kamfer brukt for å klarne tette luftveier, øke lavt blodtrykk og få fart på blodsirkulasjonen. Kamferolje er en av de beste til diffuser/dampbad når du vil rense luftveiene, men ikke velegnet om kvelden grunnet den oppkvikkende effekten.

Kamfer blir også brukt ved ledd- og muskelsmerter. Dermatologer bruker den ved akne og fet hud.

Man skal likevel være svært forsiktig med bruken av kamfer, særlig til hudpleie, den kan være irriterende for sensitiv hud. Bland den godt ut (maks 1 %) og prøv den på et lite hudområde (gjerne på underarmen eller innsiden av albuen) for å sjekke eventuelle negative reaksjoner (24 timer).

Gravide frarådes fra å inhalere ren kamferolje: den ekstremt sterke aromaen kan utløse en kraftig fysiologisk effekt, et «sjokk» for systemet, for å si det slik.

Det er særdeles viktig å velge riktig eterisk olje av kamfer, da kamferoljen kan være giftig. At denne kamferoljen er av kvaliteten «hvit», henviser til de fire kvalitetsgradene av kamferolje; hvit, brun, gul og blå. Det er kun hvit kamferolje, som er den første destillasjonen, som kan brukes aromaterapeutisk. 

Gul, brun eller blå kamfer skal man styre langt unna (inneholder safrol, et kreftfremkallende stoff).