Immortelle

Immortelle kalles «aromaterapiens arnika», og den er obligatorisk i alle førstehjelpsskrin for de som tar aromaterapi på alvor. Immortelle-olje har en unik kjemisk sammensetning som skiller den fra alle andre eteriske oljer. Sjeldne kjemikalier som særskilte diketoner og italidioner finnes bare i immortelle, og i kombinasjon med høye nivåer av nerylacetat gjør den til den ultimate legende oljen for å lindre smerte, redusere betennelser, regenerere hudceller og fremfor alt en ekstremt god olje for å behandle arr og blåmerker.

Aromaen til eterisk olje av immortelle er unik og fantastisk, den har en helt distinkt signatur som du vil gjenkjenne resten av livet når du først har åndet den inn. Immortelle brukes i utallige parfymer og kosmetiske produkter.

Immortelle-oljen har allerede funnet veien inn i farmasøytiske midler og kosmetikk hvor den anvendes i kremer for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler.

Navnet Helichrysum

Helichrysum stammer fra det greske helios (sol) og krysos (gull). Helichrysum italicum kan da oversettes med «Italias gylne sol». Den stråler i solskinnet, og overraskende nok beholder den sin gylne glans i tørket form. Dette har gitt den navnet «Immortelle», fransk for «udødelig» eller «evigvarende». På norsk er den også omtalt som «karriplante», som skyldes at bladene utskiller en liknende aroma. Den vokser fint i den karrigste og tørreste jorden, bare den får tilstrekkelig med sol så stortrives den.

Immortelle-varianter

Det finnes andre varianter av immortelle på markedet (H. bracteiferumH. gymocephalum, H. odoratissimum), men det er italicum som er den ettertraktede oljen og har den herlige aromaen.

Selv om immortelle var godt kjent som en medisinsk plante allerede i oldtiden, så har den kommet sent inn i aromaterapien, men de siste årene har interessen eksplodert (det har forresten prisen også). Det fattes også økende interesse for immortelle innen forskning, og det blir spennende å se de neste årene hvilke hemmeligheter som avsløres.

Aromaterapi

Innen aromaterapien blir immortelle hovedsakelig brukt til å motvirke arrdannelser. Et annet viktig område er behandlingen av blødende sår, hvor den av mange er førstevalget. Til dette bruk har det blitt anbefalt at man bruker den ublandet på såret for å desinfisere, fremskynde sårhelingsprosessen og dempe smertene. Til alt annet bruk skal den blandes ut i baseolje.

Immortelle har også blitt brukt i kombinasjon med tetre og lavendel for å behandle forskjellige hudskader etter radioaktiv stråling og kjemoterapi ved konvensjonell kreftbehandling.

Innen kosmetikk blir den grunnet sin effekt på aldrende hud markedsført som «ungdomskilden», selv om dette baserer seg mer på anekdotiske bevis enn forskningsresultater.

Likevel, forskning fra universitetet i Beira (Portugal) viser at immortelle er effektiv mot bakterier og sopp som kan forårsake ulike hudbetennelser, allergier og forsinket sårheling. Disse egenskapene gjør den effektiv mot hudplager som dermatitt, eksem, herpes, solbrenthet, åreknuter og sår. Et utmerket middel for idrettsutøvere som gir en naturlig behandling av strekkskader og vonde muskler.

Immortelle anvendes også for å behandle revmatisme, leddsmerter og urinsyregikt.

Immortelle av god kvalitet har en kompleks aroma som er rik og søt, kremet urteaktig, honning-aktig, varm te og krydret overtone.

Etterspørselen skyter i været, og med tanke på at Immortelle kun gir 0,2 % eterisk olje, så er prisen deretter.