Norsk gran

Granolje brukes aromaterapeutisk som et slimløsende og antibakterielt middel for bronkiene og slimhinnene. Det er bl.a. de høye nivåene av monoterpentinet sabinen gir granolje sterke terapeutiske egenskaper:

  • Betennelseshemmende
  • Sopphemmende
  • Antioksidant
  • Antibakteriell 

Granolje er et godt virkemiddel for å behandle smerter (muskler, ledd, nerver), spesielt artritt og revmatisme. Ved betennelser i de øvre luftveier, som forkjølelse, bronkitt og hoste på grunn av tykt slim i bronkiene, kan man bruke eterisk granolje i et liniment på brystet, eller tilsette noen dråper av oljen til et kar med kokende varmt vann og inhalere dampen. [1]

Den er det som på engelsk kalles rubefacient, dette oversettes med hudirriterende. Betydningen er at når den påføres huden, så økes blodtilstrømningen og området blir rødt. Hensikten er å dra ut betennelser og blodansamlinger fra dypere områder. Slike urter er anvendelige ved behandling av leddbetennelser, revmatisme og andre leddplager, og ved forstuinger.[2]

Sammenliknet med sibirsk edelgran har norsk gran en skarpere, mer medisinal aroma. Den har også en mer stimulerende og oppkvikkende effekt enn edelgran (som har en søtere, rundere aroma og en mer beroligende effekt psykisk).

Granolje brukes i parfymer og kosmetikk, enten for å gi duft av barskog, men den er også utmerket som bruk i deodorant.

Det kan virke forvirrende at sibirsk edelgran (Abies sibirica) kalles Siberian fir på engelsk og at norsk gran (Picea abies) kalles Norway spruce. Dette skyldes at den botaniske inndelingen innen furufamilien skiller mellom Abies, Picea og Pinus (furu), mens vi på norsk kaller både Abies og Picea for gran.

Kilder

[1] https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/pice_abi.htm

[2] https://www.rolv.no/urtemedisin/diverse/urtenes_egenskaper.htm#R

Kjøp eterisk olje av norsk gran