Geranium

Forskjellen mellom geranium og rosengeranium er først og fremst aromaen: begge er Pelargonium graveolens, men det er snakk om forskjellige varianter. Rosengeranium har, som navnet tilsier, rikere rosenoter, en mer kompleks og sensuell aroma. Rosengeranium er en av de vanligste oljene i såkalte «rose blends», der man blander ut den atskillig dyrere roseoljen med andre roseaktige oljer. (Palmarosa er et annet eksempel.)

Hovedsakelig appellerer rosengeranium mer til kvinner enn menn, som foretrekker den mer nøytrale «vanlige» geranium-oljen.

Bruksområder

Eterisk olje av egyptisk geranium har innen aromaterapi sine fremste bruksområder innen hudpleie, det kvinnelige hormonsystem og emosjonelle virkninger.

Som hudpleieprodukt hører geranium hjemme blant de mest anvendelige oljene i behandlingen av herpes, eksem, akne, fet hud, aldrende hud, appelsinhud, sår og soppinfeksjoner.

Geranium er en ypperlig antidepressiva, og er blant mange aromaterapeuter førstevalget for psykiske og emosjonelle plager, virker beroligende og stressdempende både på kropp og sjel.

Aromaterapeutisk brukes også geranium for å behandle kvinnelige hormonelle ubalanser, som for eksempel menstruasjonsproblemer (spesielt menoragi – kraftige menstruasjonsblødninger), PMS eller menopause.

Geraniumolje har vist seg vellykket i behandling av diabetisk nevropati [1] og forskjellige nervesmerter. Geranium stimulerer lymfe- og blodsirkulasjonen, og i hudpleie anvendes den for å motvirke åreknuter og trådårer i ansiktet.

Mentalt virker geranium oppløftende på humøret, og kan virke behjelpelig ved sorg og tristhet.

Bourbon Geranium

Det er enighet om at den beste og fineste geraniumoljen kommer fra den franske øya Réunion i det indiske hav, og kvaliteten til andre geraniumoljer blir som regel målt opp mot denne. Det er denne som er den opprinnelige rosengeraniumen, og kalles ofte Bourbon Geranium, da øya tidligere het Ile de Bourbon.

Referanser

[1] Diabetisk nevropati er en senkomplikasjon ved diabetes. Det er en skade på nervene utenfor det sentrale nervesystemet samt det ikke-viljestyrte, autonome, nervesystemet. Hyppigst rammer det nerver i bena, noe sjeldnere nervene i armene. Kilde.