Fransk lavendel

Av samtlige eteriske oljer er lavendel utvilsomt den mest populære og mest anvendelige, med et utrolig mange bruksområder. Den virker også som en katalysator for mange eteriske oljer, så den brukes i svært mange blandinger og passer med de fleste eteriske oljer.

Eterisk olje av lavendel er smertestillende, sårlegende, antibakteriell, beroligende, magestyrkende og antidepressiv, for å nevne noen av lavendelens egenskaper. Lavendel har vært brukt innen vestlig plantemedisin sammenhengende i tusenvis av år, med god grunn.

Hvis du bare skal ha én eterisk olje, så må det bli lavendel. Veldig mild, en av de få oljene man kan bruke ublandet på huden. Vi anberfaler uansett å blande den ut med en god baseolje. «Balanserende» er det fremste nøkkelordet for lavendel.

Fransk lavendel har grå/sølvaktige blader, og er en opprinnelig spansk variant som trives best i lavlandet, spesielt i kalkrik jord.Vokser rundt Middelhavet, Maderia, Kanariiøyene og den Arabiske halvøy.

Aromen er søt og beroligende, typisk lavendel og en anelse mer kamferaktig enn Lavandula angustifolia (men likevel atskillig søtere enn spiklavendel, som er en mer "medisinal" olje).

Fransk lavendels deilige aroma gjør den populær blandt blomsterelskere, brukes også i parfymeindustrien. Forholdsvis vanskelig tilgjengelig olje, antakelig fordi fokuset innen aromaterapien i stor grad er rettet mot angustifolia. Men dentata er likevel en god og likeverdig lavendelolje som er verdt å prøve.