Foeniculum vulgare dulce 

Fennikelolje, fenikkelolje, søtfennikelolje

INCI: Foeniculum vulgare dulce (Sweet Fennel) essential oil

Aroma: Søt, krydret, lakris
Aromanote: Topp
Egenskaper: Antibakteriell, antiseptisk, avførende, avgiftende, betennelsesdempende, krampeløsende, slimløsende, smertestillende, sopphemmende, stimulerende, urindrivende, apetittdempende
Plantedel: Frø
Farge: Lys/gyllen
Konsistens: Tynn/medium
Viktigste virkestoffer: A-pinen, myrcen, fenchon, anetol,  estragol, limonen, 1,8-cineole 
Familie: Skjermplantefamilien (Apiaceae)
Engelsk navn: Fennel / Sweet fennel
Land: Spania
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen med: Einer, geranium, rose, lavendel, sandeltre, sypress
Advarsel: Unngås under svangerskap. Bør ikke brukes av epileptikere. Sterk, brukes med forsiktighet. Den har en anis-aktig lukt, men i motsetning til eterisk olje av anis, som anses som giftig, er fennikelolje trygg i bruk. Vi gjør likevel oppmerksom på at oljen er meget potent og skal brukes med forsiktighet, da overdreven bruk har en mild narkotisk effekt.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: limonene: 8 %, estragol: 0,5 %

Inneholder

  • Trans-anethole: 70,9 %
  • Limonene: 8 %
  • Fenchone: 5 %
  • Alpha-phellandrene: 4,5 %
  • Alpha-pinene: 3,8 %
  • Gamma-terpinene: 0,8 %
  • Beta-pinene: 0,7 %
  • Estragole: 0,5 %

Fennikel

Fennikel er i samme familie (skjermplante) som anis, karve, dill og koriander, og har de samme utmerkede effektene på fordøyelsessystemet.

Fennikelolje brukes aromaterapeutisk ved alle typer fordøyelsesbesvær, og særlig for å lindre kvalme, flatulens, dårlig fordøyelse, kolikk og hikke. Eterisk olje av fennikel brukes også i aromaterapien for å lindre urinveisproblemer og menstruasjonsplager, og er nyttig for regelmessig menstruasjon, forebygge og lindre smertefulle menstruasjoner, balansere hormonnivået og lindre PMS.

Oljen er også blant de mest verdifulle i behandlingen av appelsinhud. Den er særlig effektiv sammen med einer for dette formålet.