Juniperus communis – einerolje, einebærolje

Aroma: Skarp, frisk, furu, medisinal 
Aromanote: Middels
Egenskaper: Antirevmatisk, antiseptisk, beroligende, avgiftende, fødselsfremmende, immunstyrkende, krampeløsende, magestyrkende, menstruasjonsfremmende, nervestyrkende, parasittbekjempende, styrkende, svettedrivende, sårhelende, urindrivende.
Plantedel: Bær
Farge: Gyllen gul-brun
Konsistens: Middels
Viktigste virkestoffer: a-pinen, b-pinen, limonen, b-karofyllen
Familie: Sypressfamilien (Cupressaceae)
Engelsk navn: Juniper
Land: India (Himalaya)
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen med: Muskatsalvie, sandeltre, bergamott, geranium, merian, rosmarin, kamille, eukalyptus
Advarsel: Unngås under svangerskap. Generelt trygg.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: limonene: 4,95 %

Virkestoffer:

  • Alpha-pinene: 49,9 %
  • Beta-pinene: 28,9 %
  • Limonene: 4,95 %
  • B-Carophyllene: 3,21 %
  • Camphene: 1,76 %
  • Myrcene: 0,88 %
  • P-Cymene: 0,21 %

Einer

Einer har vært brukt medisinalt i flere tusen år, og knapt noen annen plante har hatt en så variert bruk i norsk folkemedisin. Einer er særlig kjent for sine urindrivende og antiseptiske virkninger på urinveiene.

I aromaterapien blir einer anvendt for sine utmerkede rensende og smertestillende virkninger; få oljer som er så avgiftende som denne. Eineroljen er kraftig og må brukes med forsiktighet, da overdreven bruk kan irritere urinveiene.

Ved siden av urinveiene, blir einer i stor grad brukt i behandling mot gikt og revmatisme, og mot ømme og vonde muskler. Einer er også et utmerket virkemiddel for en rekke hudproblemer, som akne og eksem.

Eterisk olje av einer har en styrkende og revitaliserende effekt på humøret, og kan anvendes mot stress, utmattelse og nervøsitet.