Abies sibirica 

Edelgranolje, sibiredelgranolje, silver fir

Aroma: Frisk, tre, jord, søt
Aromanote: Middels
Egenskaper: Antiseptisk, antirevmatisk, bakteriehemmende, beroligende, betennelsesdempende, galle- og leverstimulerende, immunstyrkende, hostedempende, nervestyrkende, smertestillende, sopphemmende, urindrivende.
Plantedel: Nåler
Farge: Gjennomsiktig/gyllen
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: Bornylacetat, camphene, a-pinen
Familie: Furufamilien (Pinaceae).
Engelsk navn: Fir
Land: Russland
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen med: Sitrusoljer, lavendel, furu, rosmarin, sandeltre, sedertre, peppermynte, sypress, svart pepper, eukalyptus.
Advarsel: Unngås under svangerskap. Kan virke irriterende for øyet. Kan virke hudirriterende på sensitiv hud.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: linalool: 10 %

Edelgran (sibirsk)

Eterisk olje av edelgran er høyt verdsatt for sine medisinske egenskaper innen aromaterapien.

Edelgranoljen er spesielt nyttig mot muskel- og leddsmerter, dessuten blir den med sine krampeløsende, antibakterielle og antiseptiske egenskaper anvendt mot luftveisproblemer som forkjølelse og astma. 

Som smertedempende middel anvendes den for behandlingen av nervesmerter, artritt, urinsyregikt, revmatisme og osteokondritt (betennelse i ben/brusk).

Edelgran blir beskrevet som en av de beste oljene for behandling av hypotermi (nedkjøling) og frostskader, da den virker sirkulasjonsfremmende og smertedempende.

Edelgranolje har en betydelig rundere og søtere enn andre oljer i furufamilien, og regnes som den mest beroligende av gran- og furuoljene. Psykisk brukes den aromaterapeutisk som et nervestyrkende middel.

Det kan virke forvirrende at sibirsk edelgran (Abies sibirica) kalles Siberian fir på engelsk, og at norsk gran (Picea abies) kalles Norway spruce. Dette skyldes at i den botaniske inndelingen innen furufamilien skiller mellom Abies, Picea and Pinus (furu), mens vi på norsk kaller både Abies og Picea for gran.