Copaiba

Eterisk olje av copaiba er regnet av mange som det mest anti-inflammatoriske stoffet som er kjent, og har i vist høyere effekt enn Ibuprofen eller kortison i kontrollerte forskingsundersøkelser.

Årsaken til dette er de ekstremt høye verdiene av beta-Caryophyllene (en form for terpentin) – 55–60 % – som er den høyeste verdien av alle eteriske oljer. Virkningen av beta-Caryophyllene er at den sletter feilaktig informasjon i cellenes DNA som kan medføre til sykdom. De har også den samme funksjonen til hemoglobin ved at den transporterer oksygen til cellene.

Aromaterapeutisk har copaiba mange virkeområder; først og fremst er den en svært nyttig som et anti-inflammatorisk virkemiddel mot gikt og revmatisme. Dens smertedempende egenskaper gjør også at den er velegnet mot ledd- og muskelsmerter.

Eterisk olje av copaiba brukes også oralt mot fibromyalgi, MS og liknende sykdommer. Den er mild, og kan tas ved å helle en dråpe under tungen for effekt. De fleste tåler den godt, men enkelte kan føle kvalme som en bivirkning - stans da bruken umiddelbart. Sjekk alltid med legen først.

Copaiba-oljen er også kjempefin til hudpleie, og brukes mot akne, psoriasis, strekkmerker, åreknuter og rynker. Copaiba øker hudens produksjon av kollagen, som igjen gjør huden strammere og mer elastisk.

Ha in mente at dette er ren, ufortynnet copaibaolje, så den er forholdsvis tykk. Den er derfor ikke godt egnet til aromadiffusere, men utmerket til oljebrennere.