Melaleuca Cajeputi

Cajeputolje

Aroma: Frisk, fruktig, kamferaktig
Aromanote: Middels
Egenskaper: Antimikrobiell, antiparasittisk, antiseptisk, febernedsettende, insektavvisende, karminativ, krampeløsende, muskelavslappende, nervestyrkende, slimløsende, smertestillende, sopphemmende.
Plantedel: Blader og kvister
Farge: Gjennomsiktig / lys gul
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: A-pinene, b-pinene, myrcen, a-terpinene, limonen, 1,8-cineol
Familie: Myrtefamilien (Myrtaceae)
Engelsk navn: Cajuput
Land: Indonesia
Ekstrasjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen med: Bergamott, eukalyptus, einer, geranium, kamfer, nellikspiker, timian, rosmarin
Advarsel: Innvortes bruk bør unngås under svangerskap og amming. Generelt trygg.
Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: limonene: 13 %, linalool: 3,5 %, gerianol: 0,5 %

Cajeput

Cajeputolje er en sterkt antiseptisk, antiviral og antibakteriell olje som er et kjempefint virkemiddel mot luftveisproblemer som forkjølelse og influensa, som hudrensende middel og for å dempe smerter i muskler og ledd. Den virker generelt stimulerende på immunforsvaret.

Den er en del av myrtefamilien, og deler mange av de samme egenskapene som sine slektninger tetre, eukalyptus og niaouli. Aromaen er skarp om minner om eukalyptus, men en noe varmere, rundere og søtere. Den kalles også for white tea tree oil.

Ved luftveisproblemer som forkjølelse, bronkitt eller influensa virker den slimløsende og febernedsettende, enten ved påføring i baseolje på øvre luftveier eller noen dråper i en diffuser eller bad. Spesielt god for å åpne tette luftveier og som krampeløsende middel ved tung hoste.

For hudpleie er den ypperlig mot akne og tette porer. Du kan for eksempel ha 4–5 dråper en teskje vann og bruke en bomullsdott til å rense bort overflødig fett og skitt fra ansiktet. Cajeputolje er også virksom mot alvorligere problemer som eksem, skabbmidd og furunkler.[1][2] De sterke antimikrobielle egenskapene er gode mot sår og kutt, hindrer infeksjoner samtidig som den øker sårhelingen og reduserer arrdannelse. Mot skabbmidd er den spesielt effektiv sammen med neemolje.

De høye verdiene av monoterpenet 1,8-cineole gjør at cajeputolje virker smertedempende på ledd og muskler, men også avgiftende ved å øke blodsirkulasjonen og rense ut urinsyre fra ledd og muskler, spesielt nyttig ved urinsyregikt.

Den skal være meget effektiv mot visse typer parasitter, spesielt innvollsorm. Man kan ta den innvortes ved å ha et par dråper i en teskje olje eller honning, men dette bør tas i samråd med lege siden den kan ha negative effekter i kombinasjon med visse typer medikamenter.

Cajeputolje brukes også for å lindre tannverk, man kan da ha noen dråper på en bomullsdott og legge den på tannen som gjør vondt i noen minutter. Et pluss er at den dreper mikrober i munnhulen, så den er veldig fin i munnskyllvann.

Cajeputolje regnes som en av mest effektive mot insekter; bruk den i en diffuser, i en kroppsolje eller som spray på klær.

Kilder og referanser

[1] Feinblatt, H. M. (1960). Cajeput-Type Oil for the Treatment of Furunculosis

[2] Furunkel er en dyptgående, pussfylt betennelse omkring en hårrot. Furunkel skyldes en infeksjon med stafylokokker. I midten av en furunkel dannes et lite, dødt (nekrotisk) vevsstykke (vågmor) (Store medisinske leksikon).