Betula lenta

Bjørkolje

Aroma: Søt, skarp, kamferaktig
Aromanote: Topp
Egenskaper: Betennelseshemmede, antiseptisk, bakteriehemmende, muskelavslappende, nervestyrkende, smertestillende, vanndrivende, virushemmende, urindrivende.
Plantedel: Bark
Farge: Lys/gjennomsiktig
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: Salisylat, betulenol
Familie: Bjørkefamilien (Betulaceae)
Engelsk navn: Birch
Land: Russland
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen med: Furu, gran, rosmarin, sedertre, sandeltre, sitrusoljer
Advarsel: Unngås under svangerskap. Sterk, blandes godt. Kan virke hudirriterende.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: linalool: 0,3 %, limonen: 0,2 %

Bjørk

Eterisk olje av bjørk inneholder hovedsakelig salisylat, som i sin syntetiske form er kjent som aspirin. Innen aromaterapi brukes derfor bjørk som et naturlig smertestillende middel, og dens eteriske olje er svært verdifull i behandlingen av smertefulle ledd, muskler og nerver.

Bjørkoljen har avgiftende egenskaper, og er nyttig og anvendelig i behandlingen av en rekke kroniske hudlidelser, som f.eks. psoriasis og eksem, og i hårprodukter mot flass.

Bjørk har en lang tradisjon som middel innen folkemedisin, også i Skandinavia, der både blader, knopper, bark, tjære og eterisk olje ble brukt. Bjørk er, ved siden av einer, det treet som har vært mest benyttet i behandlingen av ulike plager.

Aromaen av eterisk olje av bjørk er stimulerende og oppkvikkende.