Citrus aurantium var. amara

Appelsinolje, bitterappelsinolje, olje av bitter appelsin

Aroma: Søt med hint av grapefrukt
Aromanote: Topp 
Egenskaper: Antibakteriell, antidepressiv, antiseptisk, sammentrekkende, blodtrykksenkende, magestyrkende, oppfriskende, sopphemmende
Plantedel: Skall
Farge: Gul
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: Limonen, myrcen, linalylacetat
Familie: Rutefamilien (Rutaceae)
Engelsk navn: Bitter orange, Seville orange, sour orange
Land: Italia
Ekstraksjonsmetode: Kaldpresset
Passer godt sammen med: Krydderurter (særlig kanel, kardemomme, pepper, muskatnøtt og nellikspiker), sedertre, frankincense, ingefær, sandeltre

Sikkerhet og Advarsler:

Farer: hudirriterende hvis oljen er oksidert. Gamle og oksiderte oljer bør ikke brukes. Oppbevares mørkt og kjølig.

Kontraindikasjoner: hvis den brukes over anbefalt maksimumsnivå, skal ikke huden utsettes for sollys eller UV-stråling de neste 12 timer.

Maksimalt anbefalt dose til hudpleie: 1,25% (grunnet fototoksisitet)

Organrelaterte effekter:

Huden - ren bitter appelsinolje var moderat irriterende for kaniner og mildt irriterende for mus. Ingen hudirriterende eller allergiske reaksjoner ved 10% blanding på 25 friviliige. I en studie på 200 pasienter med dermatitt var 3 (1.5%) sensitive til 2% blanding i en "patch test".

Systemiske effekter:

Akutt toksisitet – ikke giftig.

Kreftfremkallende/krefthemmende - limonene har vist krefthemmende egenskaper.

Kilde: Robert Tisserand & Rodney Young (2013): Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals 2nd Edition

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: limonene: 95 %, linalool: 0,2 %, citronellol: 0,1 %.

Appelsin

Appelsin har en lukt som er godt likt av alle, og blant de mest populære eteriske oljene. Innen aromaterapien brukes appelsinens rensende og stimulerende egenskaper for å stimulere lymfesystemet, behandle ødem (vann i kroppen) og appelsinhud, og som en generelt avgiftende olje. Den er nyttig i massasjeolje mot dårlig fordøyelse, stress og en overarbeidet lever.

Appelsinaromaen virker både både oppløftende og beroligende på sjelen, og har en varmende og oppmuntrende effekt på humøret. Oljen er også av de beste til å roe ned krakilske eller urolige barn, en veldig fin olje å bruke på barnerommet når det er leggetid, for eksempel. Fin i kombinasjon med mandarin, som også har en veldig «barnevennlig» aroma.

Aromateket tilbyr to forskjellige varianter av appelsin; søtappelsin og bitterappelsin. Forskjellen er hovedsakelig aromaen, hvor søtappelsin er varmere og søtere, mens bitterappelsin ligner litt mer på grapefrukt; en mer tørr og bitter aroma.

Personlige preferanser avgjør hvilken man velger å bruke.