Appelsin 10-fold

Sitrusoljer er de mest flyktige av eteriske oljer, og har en tendens til å raskt miste aromaen i hudpleieprodukter, spesielt såpe.

Aromateket har gleden av å introdusere appelsin 10-fold eterisk olje, en ekstremt konsentrert olje som bevarer aromaen mye lenger enn vanlig appelsinolje. Spesielt populær blant såpelagere, men egner seg i alle hudpleieprodukter som er laget med tanke på å vare en stund.

Men i utgangspunkter var denne oljen utviklet for matbransjen (mesteparten av appelsinoljen som produseres gjør det) og parfymeindustrien. Dette er altså ikke en aromaterapeutisk olje, og skal ikke brukes som det.

Aromaen er intens sitrus, dyp, kraftig og ganske ulik vanlig appelsinolje. Den vil få en mildere og mer lettkjennelig appelsinaroma etter at den er blandet ut i hudpleieproduker eller såpe (aromen vil likevel være litt "tyngre"). 

Den skal brukes i mer moderate mengder, prøv gjerne med 1/3 av vanlig mengde appelsinolje til såpe eller hudpleie.

Prosessen med å lage denne oljen begynner med å fylle en destillator med 10 fat appelsinoljen, hvorpå de reneste og aller letteste fjernes ved å varme opp oljen. De man sitter igjen med til slutt, er 1 fat konsentrert olje bestående hovedsakelig av aldehyder, organiske molekyler som:

  • har høyere kokepunkt
  • er svært aromatiske, spesielt de flyktige aldehydene.
    • Andre kjente aldehyder er cinnamaldehyd (kanel), cilantro (koriander) og vanillin.[1]

Referanser

[1] Ordet aldehyd ble gitt av Justus von Liebig, og er en sammensetning av det latinske alcohol dehydrogenatus (dehydrogenert alkohol) (Wikipedia).