Sikkerhet og Advarsler

Farer: Ingen kjente

Kontraindikasjoner: Ingen kjente

Sikkerhetsråd: Kan lett oksidere, bør oppbevares mørkt og kjølig.

Organrelaterte effekter:

  • Huden: En ambretteolje har ikke gitt irritasjon i dyreforsøk. 1% blanding ga ingen irritasjoner på et utvalg av 25 frivillige.

Systemiske effekter:

  • Akutt toksisitet: Akutt oral LD50 i rotter 5g/kg
  • Kreftfremkallende/krefthemmende: Ambretteolje har i forsøk signifikant økt aktivitet av Glutathione S-Transferase hos mus (et protein som hjelper med å redusere oksidativt stress i celler). Den eteriske oljen inneholder ingen kjente karsinogener. Farnesol viser krefthemmende egenskaper.

Kilde: Robert Tisserand & Rodney Young (2013): Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals 2nd Edition 

Ambrette

Ambretteolje er det plantebaserte alternativet til musk (populær duft i luksusparfymer som tidligere ble utvunnet fra duftkjertlene til moskushjorten). Oljen brukes grunnet sin svært komplekse aromatiske profil – rik, søt, musk, floral med en dyp, sensuell undertone.

Selv om ekte ambretteolje koster 30 ganger mer enn den syntetiske varianten, som brukes i luksusparfymer (f.eks. Dior Homme: Intense, Calvin Klein: Beauty og Le Labo: Ambrette 9), så er ekte vare overlegen i aroma og kompleksitet.

Ambretteolje er et must for de som liker å blande sine egne parfymer. Spesielt velegnet i maskuline parfymer.

Ved bruk til parfyme, så bør aromaen få noen dager til å utvikle seg i blandingen. Ambrette brukes forsiktig i små doser siden aromaen er tung og dominerende.

Aromaterapeutisk er ambrette kjent for å balansere hormonnivåene hos både menn og kvinner, og brukes som en kraftig stimulant på hormonkjertlene.

Ambretteolje har innen aromaterapi ry for å avgifte kroppen; fysisk for steroider og psykisk for stressrelaterte lidelser og depresjon. Den har også vist seg effektiv mot visse typer bakterier. [1]

Det høye nivået av terpenoider virker smertedempende ved at de begrenser følelsen av smerte i å nå hjernen. Dette kan også være grunnen til at ambrette tradisjonelt brukes mot menstruasjonssmerter.

Den sensuelle aromaen gjør ambrette populær som afrodisiakum.

Kilder

[1] Characterization of Ambrette Seed Oil and Its Mode of Action in Bacteria