Trachyspermum ammi

Ajowanolje

Aroma: Krydret, medisinal, minner om timian
Aromanote: Topp
Egenskaper: Antibakteriell, antiviral, antiseptisk, parasittdrepende, krampeløsende, vanndrivende, anti-inflammatorisk, sopphemmende. 
Plantedel: Frø
Farge: Lys gul
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: Tymol (50-55 %)
Familie: Skjermplantefamilien (Apiaceae)
Engelsk navn: Ajwain, ajowan
Land: India
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillert
Passer best sammen med: Timian, persille, muskatsalvie

Sikkerhet og Advarsler:

Farer: Medikamenter; kan forhindre koagulasjon, hudirriterende (lav risiko), slimhinneirriterende (middels risiko).

Farer ved innvortes bruk: skal ikke tas sammen med antikoagulerende medikamenter, i forbindelse med store kirurgiske inngrep, magesår, hemofili eller andre blødningsforstyrrelser. Slimhinneirriterende.

Maksimalt anbefalt dose til hudpleie: 1.4%

Organrelaterte effekter:

Huden - i en undersøkelse med 50 frivillige, var det ingen uheldige bivirkninger etter en 48 timers «patch test» med 5% tymol.

Kardiovaskulært – tymol og karvakrol virker hemmende på blodplateaggregering.

Mage-tarmkanal – ingen informasjon funnet om Ajowan, men tymol virker slimhinneirriterende.

Systemiske effekter:

Akutt toksisitet – ingen informasjon funnet

Kreftfremkallende/krefthemmende - Ajowan inneholder ingen kjente kreftfremkallende virkestoffer, men limonen, karvakrol og tymol har vist krefthemmende egenskaper

Generelt: skal ikke tas innvortes ved svangerskap eller amming.

Kilde: Robert Tisserand & Rodney Young (2013): Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals 2nd Edition

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: Limonen 1%

 

Ajowan

Innen det indiske medisinske systemet Ayurveda er ajowan (kalles også ajwain)  et av de beste midlene for god fordøyelse og for å motvirke magekramper. Og det er jo ofte tilfelle en sammenheng mellom bruk av kryddere/urter i mat og dens helsemessige og medisinale effekter på fordøyelse og vår helse.

Ajowans effekter på fordøyelsen deler den med mange andre planter i skjermblomstfamilien; tenk på persille, gulrotfrø, fennikel, anis, dill, koriander, karve og kumin, for å nevne noen.

Det er ajowanoljens antibakterielle, antivirale og sopphemmende egenskaper som verdsettes mest aromaterapeutisk, hvor den brukes mot luftveisproblemer som bronkitt, astma, kronisk hoste og mot soppinfeksjoner.

Aromaen minner litt om timian, som skyldes de høye nivåene av tymol. Den ble tidligere brukt kommersielt for å utvinne tymol (som et antiseptisk middel) før syntetiske varianter overtok.

For å behandle fordøyelsesproblemer påføres ajowan utblandet i baseolje; gjerne under føttene, det sikrer raskt opptak.

Ellers så ajowans sterkt sopphemmende egenskaper et godt middel mot fot- og neglesopp, ringorm og andre typer soppinfeksjoner[1]. Bare husk på å gå forsiktig frem og ha respekt for at dette er en sterk olje som kan virke hudirriterende, og bør blandes meget godt ut i hudpleieprodukter (1 %).

Vi anbefaler den ikke til generell hudpleie, men den er ypperlig i aromadiffusere og oljebrennere for å rense luftveiene.

Referanser

[1] Khosravi, A. et.al (2014) Chemical Composition and Antifungal Activity of Trachyspermum copticum Essential Oil Against Alternaria alternata