Alkohol?

Cetylalkohol er en organisk fettalkohol utvunnet av kokos- og palmeolje. Fettalkohol er en lang fettkjede med et alkoholmolekyl festet på enden, og har en kjemisk struktur som er forskjellig fra og det vi vanligvis forbinder med alkohol (etanol). I motsetning til alkohol (etanol) virker cetylalkohol fuktighetsbevarende, og beskytter huden mot allergener og bakterier, samtidig som den virker beroligende på huden. Du finner cetylalkohol i svært mange hudpleie- og kosmetikkprodukter, og den er en av de mest anvendelige tilsetningene du kan bruke i dine egne produkter.

Cetylalkohol må ikke forveksles med cetearylalkohol, som er en blanding mellom cetylalkohol og stearylalkohol. Når man legger til polysorbate 60 så får man Emulsifying Wax NF, som er en emulgator.

Cetylalkohol finnes i bl.a.:

  • Hudlotion og kremer
  • Fuktighetskremer
  • Solkrem
  • Sjampo
  • Kondisjoneringsprodukter
  • Hårfjerningsmidler
  • Hårkremer
  • Mascara
  • Leppestift
  • Leppepomade

Egenskaper

Fortykning og tekstur

Fortykningsmidler i hudpleieprodukter forbedrer konsistensen og viskositeten (tykkelsen), og virker bindende til huden. Cetylalkohol brukes hovedsakelig for å gi bedre tekstur i produkter. Det er særlig viktig for å hindre at produktet ikke skiller og klumper seg. Ulike typer voks er også vanlig å bruke som fortykningsmiddel, men for mye voks kan gi en litt klissete og «tørr» følelse ved påføring. Noen få prosent cetylalkohol vil motvirke dette. Merk likevel at cetylalkohol egner seg best i oppskrifter som har en betydelig mengde vann. I sjampo og balsam gir cetylalkohol et tykkere og mykere sluttprodukt.

Siden cetylalkohol har et høyere smeltepunkt enn kroppstemperatur, er den svært nyttig i produkter som leppestift, hvor den bidrar til at fargen binder seg til leppene.

Glattgjørende

Cetylalkohol virker mykgjørende og glatter ut tørr og flakete hud. Den er også okklusiv, dvs. at den danner en film på huden som forhindrer at vann fordamper fra hornlaget, det øverste laget av huden.

Surfaktant

Surfaktanter er stoffer som minsker grenseoverflatespenningen mellom olje og vann. Den unike kjemiske formelen til surfaktanter, hvor den ene enden av molekylet tiltrekker seg olje og den andre enden vann, gjør dem ypperlige til å fjerne skitt og urenheter, slik at det blir lettere å rense huden. Derfor finner du cetylalkohol i mange rensemidler og kroppsvaskprodukter. Cetylalkohol øker også skum i produkter, veldig kjekt hvis du lager sjampo.

Hudbeskyttende og fuktighetsgivende

Fettsyrene i cetylalkohol skaper et beskyttende lag på huden som bevarer fuktighet samtidig som den holder urenheter og luftforurensning ute. Det gjør cetylalkohol til en av de beste produktene for å motvirke tørr og flassete hud – utmerket i kremer, lotion og salver. Cetylalkohol kan også anbefales til produkter som skal lindre eksem, dermatitt og psoriasis.

Opprinnelse

Cetylalkohol ble oppdaget i 1817 av den franske kjemikeren Michel Chevreul da han varmet opp spermasetti – en voksaktig substans som finnes i kraniet til spermhvalen – sammen med kaliumhydroksid. Etter avkjøling var resultatet cetylalkohol (ceti betyr hval på gresk).

Grunnet at spermhvalen er utrydningstruet, så lages cetylalkohol i dag fra palmesyre. Derfor kalles cetylalkohol også for palmitylalkohol.

Kilder

The Derm Review: Cetyl Alcohol – The Truth Behind Cetyl Alcohol And Why It’s A Popular Skincare Ingredient. 

Chemical Safety Facts: Cetyl Alcohol

Healthline: Cetearyl Alcohol: What You Need to Know About This Common Ingredient