Persea gratissima

INCI: Persea gratissima (Avocado) Oil

Avokadoolje er en av feteste og mest næringsrike oljene overhodet. Den har et høyt nivå av mettede fettsyrer – 20–30 % (palmitinsyre, myrsitinsyre og stearinsyre), 70–80 % enumettede fettsyrer (oljesyre og palmitolsyre) og 10–15 % flerumettede fettsyrer (linolsyre og linolensyre)[1]. Den er ellers svært rik på mineraler, vitamin D og E, betakarotener, lecitin, antioksidanter og omega-3 fettsyrer.

Avokadoolje har blitt kjempepopulær innen kosmetikk og hudpleie. Den er spesielt velegnet for tørr og aldrende hud, men passer også godt til andre hudtyper siden den absorberes godt av huden.

Mye anvendt mot hudproblemer som psoriasis og tørr eksem. Med sine fuktighetsgivende og regenererende egenskaper egner avokadoolje seg særlig godt som ansiktsolje og gir ekstra god beskyttelse under kalde forhold.

Hårolje

Avokadoolje blir også mye brukt som hårbehandlingsolje – både for å stimulere til hårvekst og for å gi glans og fylde til tørt og livløst hår. Man kan da f.eks. blande den med arganolje (og gjerne 10 % kastorolje) og hårvekststimulerende eteriske oljer som rosmarin, lavendel, sedertre, ylang ylang, sitrongress, tetre eller muskatsalvie (eteriske oljer bør ikke overstige 3–5 % av blandingen). Masser godt inn i hodebunnen, dekk med et varmt, fuktig håndkle eller en badehette i minst 30 minutter. Vask godt ut etterpå med sjampo.

Uraffinert

Mange avokadooljer er lyse i fargen, dette fordi de er raffinert. Fordelen med å raffinere oljer er at man fjerner lukt, slik at de blir enklere å bruke i hudpleieprodukter. Ulempen er at man – som en tommelfingerregel – også fjerner ca. 75 % av mineraler og vitaminer fra oljen. Aromateket har valgt å selge uraffinert avokadoolje, siden den er så ekstremt næringsrik for huden. Bare vær klar over at denne oljen både lukter og smaker avokado.

Den mørkegrønne fargen kommer fra klorofyllet som bevares i uraffinert olje – jo grønnere oljen er, jo høyere er klorofyllnivået. Klorofyll er i seg selv anti-bakterielt og fullt av anti-oksidanter, så den er et supert tilskudd til huden. Klorofyll er følsomt for foto-oksidasjon, så sørg for at flasken ikke står i sterkt lys.

Ellers så sørger det høye nivået at mettede og enumettede fettsyrer at denne oljen har lang holdbarhet, minst 2 år dersom den oppbevares riktig. Hvis den oppbevares kjølig så vil den stivne noe, på samme måte som olivenolje.

Vi kan tilføye at selv om avokado er mest kjent som en spiselig frukt, så har den også tradisjonelt sett vært et medisinalt tre hvor det opprinnelig vokste vilt i Mellom-Amerika.

Rolv Hjelmstad beskriver det slik:

I de områdene hvor avokado er opprinnelig viltvoksende, har man spist fruktene og brukt andre deler av treet som medisin i uminnelige tider. Et uttrekk av bladene i varmt vann kan inntas mot diaré, oppblåsthet og luftplager. Det er videre effektivt mot hoste og for å rense ut urinsyre fra kroppen, som ellers vil kunne gi urinsyregikt. Mot diaré lager man et avkok av blad eller bark som man drikker en halv kopp av tre ganger daglig. Teen kan også drikkes for å rense leveren og redusere et høyt blodtrykk.

Fruktkjernen i avokadoen har antibakterielle og soppdrepende egenskaper, og er blitt anvendt mot diaré og dysenteri. Fruktskallet kan anvendes mot innvollsorm, og fruktkjøttet regnes å ha seksualstimulerende egenskaper (afrodisiakum). Både mayaer og aztekere mente at avokado var en «fertilitets-frukt», noe som i våre dager kan forklares gjennom fruktens innholdsstoffer.[2]

Det er også kuriøst at avokadofrukten ikke modner så lenge den henger på treet, og der den kan henge i 18 måneder. Modningsprosessen starter først etter at den er plukket, og det er først da den får den karakteristiske mørkegrønne/purpursvarte fargen (som er et resultat av enzymer i skallet).

Referanser

[1] Avokadoolje blir ofte fremstilt som spesielt sunt siden den er så rik på umettet fett – dette er en veldig merkelig påstand, etter vår mening, men har nok sammenheng med at mettet fett av mange blir sett på som farlig og usunt.

[2] Rolv.no