Borago Officinalis

INCI: Borago Officinalis Seed Oil

Agurturtfrøolje er med sine 18 % den rikeste kilden til den essensielle fettsyren gammalinolensyre (GLA - Gamma Linoleic Acid)[1] [2]

GLA er en form for omega 6, og har mange viktige funksjoner i kroppen vår:

  • GLA er nødvendig for at kroppen skal kunne danne prostaglandiner, hormonlignende stoffer som har stor betydning for å bl.a. forhindre kramper i blodårene, åreforkalkning og dannelse av blodpropper.
  • GLA virker også senkende på blodtrykket, styrker immunforsvaret og kan motvirke allergier, premenstruelle plager og prostataforstyrrelser.
  • GLA har vist god effekt mot eksem.
  • GLA har vist seg å reversere revmatoid artritt (leddgikt)[3] [4]

Agurkurtolje inneholder allantoin. Dette stoffet stimulerer dannelsen av nye celler og nytt hudvev[5], er kløestillende, motvirker atopisk eksem[6], og er en viktig ingrediens som gjør agurkurt til en av de beste hudoljene mot hudproblemer som eksem og psoriasis, og for aldrende hud generelt[7].

Kroppen klarer ved hjelp av enzymer å omdanne linolsyre til GLA (og arakidonsyre), som igjen blir til prostaglandiner, men denne evnen faller med alderen. Dette igjen gir tørr, stiv og rynkete hud. Andre funksjonsforstyrrelser kan også medføre til at kroppen ikke klarer å danne GLA. Rolv Hjelmstad beskriver konsekvensene slik:

En slik mangel innvirker negativt på huden med symptomer som tørr hud, akner, allergiske hudreaksjoner, hudinfeksjoner, samt ulike typer av eksem og hudsykdommer, bl.a. nevrodermitt (en hudsykdom med kronisk kløende eksem). Mange pasienter som har hudsykdommen nevrodermitt har en enzymdefekt som gjør at de ikke kan danne GLA, og man antar at denne defekten kan være årsak til sykdommen. Siden agurkurtolje inneholder så mye GLA, kan inntak av oljen bidra til å oppveie for enzymdefekten[8].

Agurkurtolje bør være en ingrediens i alle hudoljeblandinger generelt, men spesielt i alle hudpleieprodukter som skal motvirke og reparere aldrende og tørr hud.

På norsk kalles denne vakre blomsten også for stjerneblomst, men dessverre er den mye bedre kjent under det atskillig mindre tiltalende navnet agurkurt.

Oppbevaring

Oljen oksiderer fort, så vi har tilsatt 0,5 % vitamin E for å øke holdbarheten. Vi anbefaler likevel at den oppbevares i kjøleskap etter åpning, da holder den lenger.

Referanser

[1] Det er også interessant å merke seg at brystmelk har høye nivåer av GLA. Kilde.

[2] Andre oljer som har høye nivåer at GLA er nattlysolje (8–10 %), solbærfrøolje (6–15 % – tallene varierer voldsomt) og hampfrøolje (2–3 %). Oljen fra den rare frukten Durian (Durio zibethinus) har ca. 12–13 % GLA. Lukten fra denne frukten er for øvrig så sterk at det er forbudt å ta den med på mange hoteller og offentlige bygninger i Sør-Øst Asia. Det er også forbudt å ta den med på offentlig transport og fly.

[3] Zurier, R. B. et.al. (1996): Gamma-Linolenic acid treatment of rheumatoid arthritis. A randomized, placebo-controlled trial. 

[4] Cameron, M. et.al. (2009): Evidence of Effectiveness of Herbal Medicinal Products in the Treatment of Arthritis. Part 2: Rheumatoid Arthritis. 

[5] Ulhôa Araújo, L. et.al. (2010): Profile of wound healing process induced by allantoin. 

[6] Veraldi, S. et.al. (2009): Treatment of pruritus in mild-to-moderate atopic dermatitis with a topical non-steroidal agent. 

[7] Allantoin som brukes i kommersiell hudpleie, er hovedsakelig syntetisk.

[8] Rolv.no