Spansk sjasmin

Hvor rose med sine feminine appell kalles «dronning av eteriske oljer» er sjasmin omtalt som kongen, da den har en mer universell sjarm som appellerer både til menn og kvinner.

Aromateket tilbyr to varianter av sjasmin: spansk sjasmin - storsjasmin (var. grandiflorum) og arabisk sjasmin - duftsjasmin (var. sambac). Som ren absolutt er den svært konsentrert og tyktflytende, så den blir normalt solgt utblandet i en baseolje. Aromateket bruker økologisk jojobaolje til dette, som i tilllegg til å være en av de beste hudoljene også har langt holdbarhet. Vanligvis selges sjasmin som absolutt 5 % - utblandet med baseolje - men Aromateket tilbyr nå 10 % sjasmin absolutt. Aromaen er ekstremt kraftig, må blandes videre ut. 

Grandiflorum (storsjasmin) har en rikere og mer fruktig aroma, mens sambac (duftsjasmin) har en litt søtere, tyngre og mer maskulin aroma. Begge brukes i luksusparfymer og dyrere kosmetikk.

Sjasmin brukes hovedsakelig i aromaterapi for dens virkninger på psyken og humøret, særlig som antidepressiva og mot nervøs anspenthet. Den er meget varmende og avslappende, og blir også brukt for en god nattesøvn. En av de fineste oljene for å balansere og oppløfte humøret, men overforbruk vil påvirke konsentrasjonen.

Velkjent afrodisiakum både for menn og kvinner, da den skaper en avslappende atmosfære og fjerner anspenthet.

Det kreves enorme mengder sjasmin for å utvinne eterisk olje, men heldigvis er svært små mengder nødvendig for terapeutisk anvendelse. Så vær forsiktig med doseringen, aromaen blir fort dominerende i en blanding.