Sikkerhet og Advarsler

  • Farer: Hudsensitiviserende (lav risiko)
  • Forsiktighetsregler: Brukes med forsiktighet ved hypersensitiv hud, hudsykdommer, barn under 2 år.
  • Maksimalt anbefalt bruk til hudpleie: 2 % (grunnet fototoksisitet)
  • Maksimalt anbefalt daglig dose oralt: 370 mg (0,37 g) (basert på maks 5 g/kg for benzoinsyrer)

Organrelaterte effekter:

  • Huden: Har vist seg sensitiviserende på marsvin ved 10 % blanding. Benzoinsyre og kanelsyre har i enkelte tilfeller forårsaket allergiske reaksjoner. Benzylbenzoat og benzylalkohol er oppført som allergener av EU, men farer for allergiske reaksjoner er liten. I en patch test på 477 pasienter med dermatitt reagerte 45 (9,2 %) på benzoin-tinktur.
  • Reproduktiv toksisitet: Dataene antyder ikke at benzoin bør unngås under svangerskap bortsett ved eventuelle allergiske reaksjoner.

Systemiske effekter:

  • Akutt toksisitet: Ingen informasjon funnet om benzoin. Benzylalkohol og benzylbenzoat har lav akutt toksisitet.
  • Kreftfremkallende/krefthemmende: Har ikke vist seg som et karsinogen i dyreforsøk, benzoin absolutt inneholder ingen kjente karsinogener.

Kilde: Robert Tisserand & Rodney Young (2013): Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals 2nd Edition.

Benzoin (benzo-styraks)

Kvaen fra benzoin-treet har tradisjonelt vært anvendt som medisin og røkelse. Absolutt av benzoin (benzo-styraks) har en deilig, søt og varm aroma som er til å spise opp, som varmer (fysisk og psykisk) og øker sirkulasjonen.

Benzoin er en av de aller beste oljene innen aromaterapeutisk hudpleie for å behandle tørr og sprukken hud, og dens cellefornyende egenskaper gjør den velegnet for alle hudtyper.

Ellers blir benzoin omfattende brukt mot luftveisplager og i mange hoste- og forkjølelses-medisiner. Dessuten er benzoin-olje sterkt antibakteriell og sopphemmende, og den benyttes mot soppinfeksjoner og herpes-sår i munnhulen. 

I parfyme brukes benzoin som et fiksativ (bindemiddel) som senker fordampningen av andre aromaer. Mye brukt som lukt/smakstilsetning i kosmetikk, lys, såper, drikkevarer og en rekke matvarer. 

Benzo-styraks er tyktflytende og seig, og må varmes opp før bruk. For å varme den opp, ha oljeflasken i en pose og la den ligge i varmt vann til oljen er rennende. Fjern dryppetuten på flasken ved bruk. Kan ikke brukes i diffusere, men egner seg bedre i oljebrennere.