Styrax benzoin

Benzoinolje

Aroma: Søt, varm, vanilje
Aromanote: Base
Egenskaper: Antioksidant, antibakteriell, antiseptisk, betennelseshemmende, sårhelende
Plantedel: Kvae
Farge: Mørk
Konsistens: Tykk, må varmes før bruk
Viktigste virkestoffer: Benzosyre, kanelsyre, bensylbenzoat, vanillin, coniferylbenzoat
Familie: Styraks-familien
Engelsk navn: Gum benzoin / Gum benjamin
Land: India
Ekstraksjonsmetode: Løsemiddelekstrahert
Passer godt sammen med: Sitrusoljer, frankincense, einer, lavendel, myrra, rose, sandeltre
Advarsel: Generelt en trygg olje, men brukes med forsiktighet ved sensitiv hud eller hudallergier.
Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: benzylbenzoat: 4,8 %, benzylalkohol: 1,0 %, benzylcinnamat: 1,0 %, benzylsalisilat: 1,0 %, isoeugenol: 1,0 %, eugenol: 0,2 %

Benzoin (benzo-styraks)

Kvaen fra benzoin-treet har tradisjonelt vært anvendt som medisin og røkelse. Absolutt av benzoin (benzo-styraks) har en deilig, søt og varm aroma som er til å spise opp, som varmer (fysisk og psykisk) og øker sirkulasjonen.

Benzoin er en av de aller beste oljene innen aromaterapeutisk hudpleie for å behandle tørr og sprukken hud, og dens cellefornyende egenskaper gjør den velegnet for alle hudtyper.

Ellers blir benzoin omfattende brukt mot luftveisplager og i mange hoste- og forkjølelses-medisiner. Dessuten er benzoin-olje sterkt antibakteriell og sopphemmende, og den benyttes mot soppinfeksjoner og herpes-sår i munnhulen. 

I parfyme brukes benzoin som et fiksativ (bindemiddel) som senker fordampningen av andre aromaer. Mye brukt som lukt/smakstilsetning i kosmetikk, lys, såper, drikkevarer og en rekke matvarer. 

Benzo-styraks er tyktflytende og seig, og må varmes opp før bruk. For å varme den opp, ha oljeflasken i en pose og la den ligge i varmt vann til oljen er rennende. Fjern dryppetuten på flasken ved bruk. Kan ikke brukes i diffusere, men egner seg bedre i oljebrennere.