Laurbær

Laurbærolje

Selv om eterisk olje av laurbær har et smalt spekter av virkeområder innen aromaterapien, er den uovertruffen i effekt hvor den brukes. Laurbæroljen regnes innen aromaterapi som den kraftigste og mest effektfulle oljen på lymfesystemet, og det har blitt rapportert at noen få dråper på hovne lymfekjertler bringer en nesten umiddelbar lindrende effekt.

Laurbær har også noen andre spesielle egenskaper: oljen av laurbær er meget antibakteriell og sopphemmende, den senker blodsukkernivået og har vist seg å være effektiv mot migrene. Eterisk olje av laurbær blir beskrevet som en av de beste smertestillende oljene, og kan brukes både mot smertefulle muskler, ledd og nerver.

Den psykiske effekten er stimulerende, inspirerende og beroligende, men virker bedøvende ved overdreven bruk.

Det finnes mange eteriske oljer på markedet som bærer det engelske navnet for laurbær, «bay». Dette er olje som vanligvis er utvunnet fra Pimenta racemosa («Bay Rum tree»), en plante som har ingenting til felles med ekte laurbær, Laurus nobilis.

Aromaterapeutisk bruk

 • Fordøyelsessystemet: Dyspepsi, flatulens (luft i magen), appetittvekkende
 • Sirkulasjon, muskler og ledd: Muskelsmerter, gikt og revmatisme, nervesmerter
 • Immunsystemet: Forkjølelse, influensa, tonsillitt, virale infeksjoner

Aromaterapeutiske tips

Oljebrenner/diffuser

 • Laurbæroljen er slimløsende, og egner seg derfor godt ved aktuelle luftveisproblemer.
 • Eterisk olje av laurbær er også appetittvekkende og samtidig kraftig insektavvisende, så den egner seg utmerket på kjøkkenet.
 • Psykisk er laurbær nervestyrkende, oppløftende og energiserende.

Bad/massasjeolje

Ved hovne lymfekjertler kan man påføre noen dråper direkte på lymfene – bland ut med baseolje dersom du har allergi eller sensitiv hud.

Virkeområder

 • Effektiv mot verkende muskler og ledd og forstuinger.
 • Laurbærolje er en meget varmende olje, som er velegnet ved dårlig blodsirkulasjon.
 • Astringerende, brukes for sårleging og arrdannelse.
 • Oljen styrker hårvekst og bekjemper flass, så man kan med fordel tilføye noen dråper i sjampoflasken.
 • Slimløsende
 • Masser på brystet ved bronkitt, tette luftveier og astma (god sammen med eukalyptus og furu).
 • Laurbærolje har gode egenskaper på fordøyelsessystemet, er bra mot flatulens og magesmerter. Videre blir den innen aromaterapien brukt for å fremme regelmessig menstruasjon og for å fremskynde barnefødsler.

Hudpleie

Laurbærolje har en cellefornyende effekt på huden, og er generelt bra mot fet hud og akne.

Tradisjonell anvendelse

Laurbær ble brukt medisinelt i oldtiden, særlig som et menstruasjonsfremmende middel. Hippokrates omtalte og brukte den. Galen anvendte den særlig mot revmatisme. Eterisk olje av laurbær har også vært anvendt for å bedre selvtilliten, mot søvnløshet og for økt mental stabilitet, inspirasjon, hukommelse og konsentrasjon.

I Vesten er laurbær kjent som en «kjølende» urt, og har aromaterapeutisk vært anvendt for kolikk, fordøyelse, feber, revmatiske smerter, irritert hud og nervøsitet. Laurbæroljen brukes lite internt nå, grunnet dens narkotiske egenskaper.

Visste du at?

Både grekere og romere kronet sine seierherrer med laurbærblad. Derav utrykket «hvile på sine laurbær». Laudis betyr «å rose» på latin.

Laurbær ble plantet ekstensivt rundt greske templer som en hyllest til Apollon, og laurbærbladenes narkotiske egenskaper er kan forklare oraklenes transe.

En annen kuriositet er den svenske legen Olaus Martinis merkelige råd på 1600-tallet: «Om man mister sin manndomskraft, så man ikke slår til hos sin hustru: For dette skal man støte laurbær, blande det med olje og smøre sine testikler og hemmelige ting med det».