Kuriosa – Vanilje 10-fold

Tradisjonell anvendelse

Vanilje ble brukt av indianerne i som medisin mot alskens plager, bl.a. bitt fra insekter og slanger. På 1800-tallet i USA ble vanilje brukt som et nerveberoligende middel og mot hysteri.

Godt kjent som et aromamiddel i matvarer, særlig iskrem. Men sannsynligheten for at lukten i dagens iskrem kommer fra ekte vanilje er svært liten. Vanilje blir også i økende grad brukt på sykehus i dag før operasjoner som et beroligende og stressdempende middel.

Vanilje ble tatt med til Europa fra Sør- og Mellom-Amerika av de spanske conquistadorene. Ble først populær etter at desserter med vaniljesmak ble Elisabeth Is favoritt. Franskmennene falt umiddelbart pladask for den, og kjøpte stiklinger fra spanjolene, hvorpå de plantet den på Madagaskar og Fransk Polynesia. Da stiklingene ikke bar frukt, ble det nesten strid mellom Frankrike og Spania, forteller historien. Det ble endelig oppdaget at en liten bie (melipone) befruktet vaniljetrærne på det amerikanske kontinentet. Selv i dag må vaniljetrær utenfor Amerika forsiktig håndpollineres.

Vanilje har alltid vært eksklusivt: mayaene og aztekerne malte vaniljestengene og serverte den i drikker for de kongelige. Coca cola-sirup ble tidligere brukt mot urolig mage, men det var da en høy andel av vanilje var en del av ingrediensen. Og en rekke eteriske oljer også, forresten.