Tradisjonell bruk

Omfattende brukt medisinalt i Japan, Kina, India og omkringliggende land i mange tusen år mot bl.a. dårlig blodsirkulasjon, smertestillende, leversykdommer, infeksjoner og slangebitt og skorpionbitt.

I nord-østre India lages det en pasta av røttene og bladene (blandet med melk) for å behandle dårlig fordøyelse, revmatisme, sår og dysenteri. Også et svært vanlig middel i Asia for å behandle dårlig fordøyelse.

Kuriosa

Roten av vill gurkemeie er for bitter til å spises eller til bruk i krydder, så den har nesten utelukkende brukt medisinalt.

På enkelte steder hvor vill gurkemeie vokser blir røttene trukket og brukt som hygiensk middel for nyfødte, i bad og som rensemiddel. Produkter av vill gurkemeie er visstnok en vanlig gave til mødre etter fødselen.

I Japan kalles vill gurkemeie «vårgurkemeie» ettersom den blomster om våren, og vanlig gurkemeie kalles «høstgurkemeie» siden den blomster i juli/august.