Tradisjonell bruk

Vetiver har en eldgammel plass innenfor det indiske helsesystemet Ayurveda, der den anses for å være avgiftende, sammentrekkende, bitter og kjølende. Lidelser som er blitt behandlet med vetiver, er blodsykdommer, dårlig ånde, hodepine, infeksjoner, som styrkemiddel på sentralnervesystemet og mot psykiske tilstander som depresjon, søvnløshet, angst og stress. 

Rotsystemet til vetiver er ekstremt sterkt (røttene kan vokse fire meter dypt), og plantes i mange tropiske land for å forhindre erosjon av jorden under regnsesongene. Beskytter også avlinger mot ugress og sykdommer. Røttene blir også vevd til matter, fuktet med vann og hengt opp som gardiner i vinduene for å gi en behagelig aroma.

Visste du at?

I Mali og Senegal er vetiver-røtter blitt brukt for å hindre bakterier i vannmugger- og krukker.

Vetiver brukes som smakstilsetning ved å tilsette den til sukker, vann og sirup – kalles khussirup. Denne sirupen brukes til milkshake, yoghurtdrikker (lassi), iskrem og enkelte drinker.