Kuriosa – Eterisk olje av tetre

Tradisjonell anvendelse

Tetreolje ble brukt av de australske aboriginene i tusenvis av år for en rekke lidelser: sår og kutt, luftveisinfeksjoner og hudplager. Brukt som antiseptisk middel, for eksempel av australske soldater til og med 2. verdenskrig ved sårforbinding.

Tetre er da også kraftigere og mindre giftig en karbolsyre, som da var vanlig som desinfiserende middel.

Eterisk olje av tetre har de siste tiårene opplevd en renessanse, og er omfattende brukt innen naturlig hudpleie.

Visste du at?

Melaleuca kommer fra de greske ordene melas og leukos som betyr «svart» og «hvit»: hvit bark og svarte blader.

Tetre har navnet sitt fra da kaptein Cook og hans menn kom til Australia på 1700-tallet, og brukte de aromatiske bladene som en erstatning for te.

Australia topper listen over alskens giftige kryp, og tetreolje var middelet som bekjempet slangebitt, insektstikk og edderkoppbitt. Opprinnelig var det nedsettende amerikanske uttrykket «snake oil» tetreolje, som avgiftet slangebitt. Da selgere solgte utvannede/falske oljer under samme navn, fikk oljen raskt negative assosiasjoner.

Tetre var så viktig som antiseptisk middel under den andre verdenskrigen at tetredyrkere var fritatt militærtjeneste. Hver australske soldat og sjømann ble utstyrt med tetreolje som en del av førstehjelpspakken.

Man har begynt å bruke tetreolje i luftavkjølingssystemer i bygninger for å bekjempe mugg, bakterier, sopp og mikroorganismer.

Tetre er sammen med lavendel, rose, frankincense og eukalyptus en av de mest utblandede oljene som blir solgt. Mange oppgir ikke heller hvilken type Melaleuca som selges, så forsikre deg om at du kjøper alternifolia, som er den beste varianten.