Kuriosa – Eterisk olje av sitronmelisse

Tradisjonell anvendelse

Eterisk olje av sitronmelisse er av de tidligst omtalte medisinale urter; Paracelsus omtalte den som «Livets eliksir». Den har særlig vært tilknyttet nervøse lidelser, hjertet og følelsene. Sitronmelisse blir brukt for nervøsitet, melankoli, problemer knyttet til fordøyelsen og luftveiene som flatulens, tarmproblemer og astma.

Den britiske urtemedisineren John Gerarde omtalte sitronmelisse slik: «It maketh the heart merry and joyful and strengeneth the vitall spirits».

Sitronmelisse blir også anvendt for å regulere menstruasjonssyklusen og fremme fertilitet. Urten blir fremdeles utstrakt bruk i Frankrike innen farmasøytiske og urtemedisinelle produkter.

Visste du at?

Melissa kommer fra det greske ordet for honningbie, og dette fordi biene tiltrekkes når den blomstrer. Det er kjent at birøktere planter sitronmelisse ved bikubene for å holde dem i nærheten. Ved å gni plantene på innsiden av kubene, har det en beroligende effekt på biene.

På hebraisk heter den Bal-Smin, som kan oversettes som «den fremste av oljene».

Sitronmelisse er blitt brukt medisinelt i tusenvis av år; den greske legen Dioscorides brukte den som sårlegende middel.

Sitronmelisse inneholder polyfenoler og eugenol som virker bakteriedrepende og sårlegende.

Karl den store beordret urten sitronmelisse dyrket i alle urtehager, på grunn av melissens egenskaper som et bedøvelsesmiddel.

Eterisk olje av sitronmelisse er mest kjent som en beroligende olje, men et nylig forsøk viste at den også øker konsentrasjonsevne kraftig. Den har også vist seg å ha en positiv effekt på mennesker med Alzheimers sykdom, ved at den øker hukommelsen og konsentrasjonsevnen.