Tradisjonell anvendelse

Navnet kommer fra to latinske ord, ros og marin, som betyr «dugg» og «hav». Sannsynligvis fordi rosmarin trives så godt nær havet. Rosmarin har blitt brukt i tusenvis av år for å konservere kjøtt, og like lenge som et hukommelses- og konsentrasjonsfremmende middel. Greske studenter bar kvister av rosmarin under eksamener nettopp av denne grunn.

Rosmarin ble også brukt i bryllupsseremonier som et symbol på trofasthet, og under begravelser for å huske de døde. Den ble plassert under hodeputen for å sikre en god natts søvn og gode drømmer.

Rosmarinens sterke antivirale egenskaper gjorde at den ble brukt som et antiseptisk middel i franske sykehus sammen med einebær som røkelse helt frem til 2. verdenskrig.

Visste du at?

For romerne var rosmarin en hellig plante, og de tildekket gudestatuene sine med den.

I middelalderen plantet man rosmarin rundt huset for å holde unna hekser og tyver.

Apropos tyver: rosmarin var en av ingrediensene i «tyveoljen» (Four Thieves Oil) som ble brukt av gravrøvere under pestepidemiene for å unngå smitte.

En merkelig tradisjon utviklet seg i England på 1600-tallet, der rosmarin rundt huset symboliserte at kvinnen styrte husholdningen. Det var kjent at menn rev ut rosmarinen for å vise at de var husets herre. Salvie rundt huset symboliserte det motsatte.