Kuriosa – Eterisk olje av nellik

Tradisjonell anvendelse

Nellik har blitt anvendt innen kinesisk og ayurvedisk plantemedisin i lang tid. Nellikspiker blir brukt for å behandle fordøyelse, diaré, ringorm, fotsopp og andre soppinfeksjoner.

Etter at krydderet ble vidt tilgjengelig i Europa fra 1500-tallet, ble det et verdsatt middel for å behandle dårlig fordøyelse, flatulens (luftplager), kvalme, diaré, hoste, ufruktbarhet, vorter, innvollsorm-infeksjoner, sår og tannpine.

Visste du at?

Under Han-dynastiet i Kina (ca. 200 år f.Kr.) måtte alle som talte med keiseren, ha nellikspiker i munnen for å skjule dårlig ånde.

Kryddernellik var et dyrt luksuskrydder da araberne hadde monopol på tilgangen, men dette tok slutt da portugiserne oppdaget Molukkene i 1605. Nederlenderne tok etter hvert kontroll, før franskmennene smuglet med seg frø og planter ut under en hemmelig ekspedisjon i 1770. Dette var tider da krydderet var verdt sin vekt i gull.

For å måle de antioksiderende egenskapene til en matvare, oppgis dette i ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Der f.eks. appelsin har en verdi på 750, har nellikspiker 1 078 700 (som er veldig mye!).

Nellik er en av ingrediensene i Four Thieves oil, som ble brukt som antibakterielt middel av gravrøvere under de store pestepidemiene i middelalderens Europa. Lite sjarmerende faktum, men likevel: den virker!

Halvparten av verdens produksjon av nellikspiker går til tobakksindustrien, hvor den brukes som en smakstilsetning. Kryddernellik er også meget populær i ketsjup.