Kuriosa – Eterisk olje av kyskhetstre

Tradisjonell bruk

Bær og blader fra kyskhetstreet har nær sagt «alltid» vært et av de fremste midlene for å behandle problemer og lidelser knyttet til menstruasjonssyklusen og kjønnsorganene.

Hippokrates anbefalte kyskhetstre mot skader, betennelser og hoven milt. Til fødsler anbefalte han kyskhetstre for å stanse blødninger og for å stimulere utstøtingen av morkaken[7].

Den greske legen Dioskorides beskrev kyskhetstre i De Materia Medica som nyttig mot «de som har kroniske sykliske problemer og betennelser rundt livmoren». Han brukte navnet Αγνος (gresk for renhet). Dioskorides forklarer at navnet kom av at «kvinner som deltok i festivalen Thesmoforia[8] spredte planten på sengen eller drakk det som uttrekk siden det befridde dem for sexlyst.»

​Også Plinus den eldre (23–79 e.Kr.) hyllet kyskhetstre som en av de nyttigste medikamentene: kyskhetstre hemmer «voldelige seksuelle lyster», motvirker kraftig hodepine, virker rensende på fordøyelsessystemet og livmoren.

Det er påtakelig at bruken av kyskhetstre som et middel mot menstruasjonsproblemer og kvinnelige lidelser knyttet til kjønnsorganene har holdt seg i mange tusen år.

Kuriosa

Et av navnene på kyskhetstre er «munkepepper». Det har ganske enkelt sin forklaring i at det var svært vanlig at klostre dyrket denne planten for å motvirke seksuelle lyster. Tørkede bær har en pepperaktig smak, og den også flittig brukt i maten. Det er også nevnt at det ble anbefalt nonner av samme grunn å vaske seg på «hemmelige steder» med en infusjon av bladene.[9]

Den tradisjonelle bruken av kyskhetstre som et middel mot hormonelle ubalanser fortsatte gjennom middelalderen og inn i moderne tid, og innen kinesisk medisin har kyskhetstre har den samme bruken mot kvinnelige plager.

Hera, hustruen til Zevs, sies å ha bli født under et kyskhetstre.

Referanser 

[1] Svartberg, J. et.al.: Hyperprolaktinemi og prolaktinom – utredning og behandling (2020)

[2] SNL

[3] Vitex Berry Essential Oil

[4] Forholdsvis vanlig for kvinner mellom 30 og 50 år

[5] Forstyrrelser i kroppens evne til å kvitte seg med overskudd av væske.

[6] Rolv.no

[7] Rolv.no

[8] En festival til ære for Demeter – gudinnen for innhøsting og fruktbarhet - som var seremonier kun holdt av kvinner for å fremme fertilitet. Som en forberedelse til festival avsto kvinnene fra seksuelt samkvem.

[9] S Sørensen, J.: Chastetree Fruits: Vitex agnus-castus