Kuriosa – Eterisk olje av gran

Tradisjonell bruk

Friske skudd av gran er spesielt rike på vitamin C, og tidligere ble det laget avkok av dem for å motvirke skjørbuk og infeksjonssykdommer. Saft eller te av granskudd ble brukt som blodrensende, beroligende og styrkende middel. Saft eller urtete av granskudd er kjent for å være slimløsende ved kraftig hoste og luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt, men er også blitt drukket mot mageplager.

De ferske skuddene ble gnidd på huden ved muskelsmerter og revmatisme, eller man lagde et varmtvannsuttrekk av skuddene som ble tilsatt badevannet for å stimulere blodsirkulasjonen, for behandling av fysisk og nervøs utmattelse, og som støttebehandling under rekonvalesensen etter infeksjonssykdommer.

Bad med granbaravkok kunne også være gunstig til behandling av hjerte- eller ryggsmerter (særlig de som forårsakes av nyrene), søvnløshet, urinsyregikt, revmatisme, nervøse anfall og betent hud. Omslag og plaster ble laget av grankvae, og brukt til behandling av kutt, verkesår, opphovninger og insektstikk. Granens medisinske virkning kan forklares gjennom et høyt innhold av sammentrekkende garvestoffer og eterisk olje med slimløsende, desinfiserende og hudirriterende egenskaper. [1]

Kuriosa

De berømte Stradivarius fiolinene ble bygget at grantrær fra alpene.

I Europa identifiseres grantreet med det ikoniske juletreet som oppsto som en tysk tradisjon på 1600-tallet.

Kilder

[1] https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/pice_abi.htm

Kjøp eterisk olje av norsk gran