Kuriosa – Eterisk olje av fennikel

Tradisjonell anvendelse

De fleste forbinder fennikel med vanlig matkrydder, men som så mange andre kryddere vi bruker, har den tradisjonelt sett også helsegunstige effekter:

Søtfennikel hjelper mot luft i magen og har en krampedempende virkning. Den lindrer også dårlig fordøyelse, kolikk, hikke og forstoppelse.

Søtfennikel er også betennelseshemmende, og har derfor blitt brukt mot en rekke ulike luftveisproblemer som forkjølelse, astma og snue. Du kjenner kanskje igjen den lakris-aktige smaken fra hostesaft? Det er fennikel!

Allerede i oldtiden brukte man fennikel for å stimulere brystmelkproduksjonen, da den har en mild østrogeneffekt. At noe av fennikelens virkestoffer ble overført til det ammende barnet, bidro sannsynligvis også til å dempe kolikk. Det er nettopp de østrogenliknende stoffene i fennikel som har bidratt til at den gjennom historien har blitt brukt ved menstruasjonsproblemer.

Fennikel er et tradisjonelt middel for å styrke hovne, betente og såre øyne, og øyevannet har navnet Aqua Foeniculi («fennikelvann»).

Også innen kinesisk medisin har den en lang historisk anvendelse, og da hovedsakelig for de samme tingene som her i Vesten.

Visste du at?

Hippokrates brukte søtfennikel mot kolikk på spedbarn. Dioskorides anbefalte ammende mødre å spise fennikelfrø for å øke melkeproduksjonen. Romerne brukte den også som øyemedisin, og kalte fennikel «synsurten».

Søtfennikel er appetittdempende, og romerske soldater tygget frøene på lange marsjer for å døyve sultfølelsen. Av samme grunn var den populær blant kristne som fastet.

Fennikel ble brukt i det tyvende århundre som et middel mot alkoholforgiftning, og blir i dag anvendt aromaterapeutisk for behandling og rehabilitering av alkoholikere.