Karnaubavoks T1 (Carnauba Wax)

  • INCI: Copernicia prunifera wax
  • CAS: 8015-86-9

Karnaubavoks kommer fra bladene til palmetreet Copernicia cerifera som vokser i det Nordøst-Brasil, og er den hardeste vegetabilske voksen naturen kan by på: den er kjent som «the queen of waxes».

Innen hudpleie virker karnaubavoks blant annet som et emulgerende, fortykkende og mykgjørende middel – et must for de som skal lage egen leppepomade eller deodorant.

Karnaubavoks selges i forskjellige kvalitetsgrader: T1, T3 og T4 - Aromateket tilbyr T1 - den reneste kvaliteten og beregnet for hudpleie eller farmasøytiske medikamenter.

Karnaubavoks kalles også brasilvoks, cearavoks og palmevoks, og har mange bruksområder for å skape en langvarig skinnende effekt: Denne brukes i eksklusive poleringsvokser til biler og båter, møbler og gulv, instrumenter og tobakkspiper, surfebrett, naturlige lys, innen matvareindustrien, m.m. E-nummeret er E903.

Nyttig med høyt smeltepunkt

Innen naturlig hudpleie har karnaubavoks svært mange funksjoner, og den er et kjempenyttig hjelpemiddel for alle som lager naturkosmetikk. Karnaubavoks er ekstremt mykgjørende og har et smeltepunkt på hele 80°C, noe som gir svært god termostabilitet til kosmetiske produkter. Det betyr at disse beholder sin fysiske og molekylære struktur når de utsettes for høye temperaturer, noe som er et problem ved bruk av for eksempel ren bivoks. Derfor er det vanlig å tilsette karnaubavoks til produkter som inneholder bivoks og kakaosmør: karnaubavoks gir ekstra hardhet og stabilitet.

Det høye smeltepunktet gjør karnaubavoks til en av de mest foretrukne ingrediensene til hudpleieprodukter som leppestift/leppebalsam, deodoranter og makeup, og hvor man både ønsker hardhet og et beskyttende lag. I tillegg har den en skinnende effekt som gir glans til både hår og lepper

Konsistens og hardhet

Karnaubavoks blander seg godt med alle typer fett og voks, og virker forsterkende på bindingsmidlene i emulgatorer. Dette gjør at produkter bevarer sin kremete konsistens lenger, og hår- og hudpleiemidler får bedre «hold». Dette er spesielt nyttig i medisinale salver som trenger å være på huden en stund for å ha en effekt.

Når karnaubavoks brukes i produkter som skal smøres på, som for eksempel deodoranter og leppestift, gir den en økt tetthet i fettstoffer og voks. Dette gjør at produktene bevarer sin hardhet ved påføring, samtidig som voksen gjør dem glattere og lettere å smøre på huden. Samtidig er det også viktig å rengjøre de smurte områdene godt etter bruk, slik at fett og skitt ikke sitter igjen.

Karnaubavoks gir også ekstremt god beskyttelse mot vann, noe som er nyttig i mange hudpleieprodukter og norske værforhold. 

Når du skal bruke karnaubavoks i hudpleieprodukter, smelt voksen før alt annet fett eller voks. Tilsett deretter resten av ingrediensene i synkende rekkefølge basert på deres smeltepunkt (flerumettede fettsyrer til sist).

De vanlige blandingsforholdene for karnaubavoks I hudpleieprodukter er:

  • Salver 15–20 %
  • Kremer 5–10 %
  • Hårbalsam 1–3 %
  • Deodoranter 5–1 5%
  • Øyenskygge 3–10 %
  • Hårkremer 2–5 %
  • Mascara 2–25 %
  • Såper 1–3 %