Furu

Pinus sylvestris og Pinus nigra

Furuoljen har innen aromaterapien mange bruksområder; smerte- og betennelsesdempende på brusk og ledd, lindrende på luftveisinfeksjoner og slimløsende ved tette luftveier, stress- og angstdempende, beskyttende for huden mot oksidativt stress, og som et antiseptisk middel for å bedre luftkvaliteten.

Eterisk olje av furu regnes som en av de mest anvendelige og tryggeste oljene innen aromaterapien. Den virker varmende og tørr – anbefales mot «kalde» tilstander for å løse ut slim ved tette luftveier og hoste.

Psykisk har furuolje en avstressende effekt; den virker konsentrasjonsfremmende og hjelper på søvnkvaliteten. Aromaen er frisk, skarp og typisk furu.

Furuoljene er – med få unntak – rike på monoterpenet pinen, bestående av to isonomer: α- pinen og β-pinen. Pinen rapporteres å være betennelses- og smertedempende, antioksidant, antimalaria, krefthemmende, antikoagulerende, søvnfremmende, antiparasitt, antibakteriell og sopphemmende.

Den vanligste furuoljen – Pinus sylvestris – består av ca. 60–70 % a og b-pinen, mens svart furu – Pinus nigra – har de høyeste nivåene med over 80 % (den kjemiske profilen varierer stort mellom de forskjellige furuoljene, 10–12 furuoljer er kommersielt tilgjengelig på markedet). Ellers består furuoljene hovedsakelig av limonen, β-myrcene, β-felladren og Δ3-Carene. Det er ellers interessant å merke seg at nivåene av pinen (sammen med limonen og kamfen) øker når furutrær utsettes for forurensning – og det kan virke logisk at disse er en viktig del av immunforsvaret til furutreet.

Monoterpener som pinen og limonen oksiderer lett når de utsettes for luft og lys, og det er derfor viktig at furuolje oppbevares mørkt og kjølig – oksiderte oljer er hudirriterende (i tillegg til at de mister sine terapeutiske egenskaper, selvsagt). Andre pinen-rike oljer er frankincense, myrt, einer, sypress, muskatnøtt, immortelle, galbanum, gran og enkelte varianter av rosmarin. 

Sopphemmende og antibakteriell

Furuoljen er en av de nyttigste antiseptiske og antimikrobielle eteriske oljene til bruk i diffuser for å motvirke skadelige mikroorganismer innendørs – såkalt «sick building syndrome», som beskriver konsekvensen av dårlig innendørs luftkvalitet. Enkelte muggsopper (Aspergillus flavus, A. fumigatus, A. niger, A. parasiticus, A. oryzea og andre) og deres toksiner kan forårsake pustevansker, allergisk rhinitt (nesetetthet og høysnue), rennende øyne, hodepine og influensaliknende symptomer.

Furuoljen er ellers virksom mot bakteriene Staphylococcus aureus (gule stafylokokker) og Escherichia coli, samt spesielt effektiv mot soppen Candida albicans. Furuolje er lite hudirriterende, og er et utmerket virkemiddel mot sopp- og bakterieinfeksjoner i huden. Det må tillegges at pinen ikke har sterke antimikrobielle egenskaper, så Svart furu er ikke velegnet til dette formålet.

Luftveiene

Den skarpe og forfriskende aromaen gjør det lettere å puste ved tette luftveier, samtidig som den virker motvirker infeksjoner. Furuoljen er en utmerket slimløsende olje, og hjelper til å hoste opp slim når luftveiene er tette. Spesielt Svart furu er med sine ekstremt høye nivåer av pinen velegnet i diffusere ved luftveinfeksjoner – gjerne kombinert med massasje (i baseolje) på brystet og øvre luftveier – den milde furuoljen gjør at du fint kan bruke 5–10 % blanding. Passer godt sammen med oljer som cajeput, eukalyptus, peppermynte, myrt, niaouli, rosmarin ct. cineole, sitron og tetre.

Furuoljens oppkvikkende virkning gjør at den ikke bør brukes av astmatikere – spesielt ved sub-optimal kontroll (når anfall utløses lett ved stress eller angst): bronkial hyperaktivitet og påfølgende bronkospasmer kan være resultatet.

Betennelses- og smertedempende

Furuoljer virker både stimulerende på blodsirkulasjonen, betennelses- og smertedempede på vonde muskler, leddsmerter – en spesielt god olje mot auto-immune tilstander som revmatisme og artritt, hvor pinen demper produksjonen av cytokinet Interleukin 1 beta (IL-1β).

Forsking antyder at furuolje også motvirker svekkelse av skjelettet ved osteoporose

Ved behandling av lokale smerter kan man bruke en forholdsvis sterk blanding (10–15 %) sammen med andre smertedempende oljer som peppermynte, svart pepper, ingefær, romersk kamille, eukalyptus og rosmarin. Som alltid bør man påføre blandingen på et lite hudområde først for å se etter eventuelle negative reaksjoner.

Velegnet til bad – både mot smerter og verk – bruk da 6–8 dråper.

Styrkende

Furuoljen omtales aromaterapeutisk som styrkende for lungene, nyrene og nervesystemet – Kurt Schnaubelt anbefaler å massere den over nyrene som et styrkende middel for binyrene.

Kilder

Aromaterapeutisk bruk

  • Hudpleie: Kutt og sår, overdreven svette, skabb, akne, eksem, psoriasis
  • Sirkulasjon, muskler og ledd: Gikt og revmatisme, muskelsmerter, dårlig sirkulasjon
  • Åndedrettssystemet: Astma, bronkitt, katarr, hoste, bihulebetennelse, sår hals
  • Urogenitalsystemet: Urinveisinfeksjon
  • Immunsystemet: Luftveisinfeksjoner
  • Nervesystemet: Utmattelse, stress, nevralgi

Aromaterapeutiske tips

Oljebrenner/diffuser

Eterisk olje av furu er særlig velegnet for luftveiene, og virker slimløsende og bakteriehemmende.

Aromaen av furu virker oppkvikkende, bringer mental klarhet og motvirker tretthet og stress.

Bad/massasjeolje

Furu brukes i aromaterapien for ømme og vonde ledd, på brystet mot luftveisinfeksjoner, som avgiftende middel for nyrene og urinveiene, og som oppløftende middel på humør og kropp.

Hudpleie

Furu har en rekke bruksområder, særlig eksem og psoriasis, akne, sår og hudinfeksjoner.

Furu er effektivt mot lus i hårpleieprodukter.

Furuens antioksiderende egenskaper er velegnet for moden hud.

Tradisjonell anvendelse

Innen aromaterapi bruker furu som et middel for åndedrettsystemet, hvor den deler noen av egenskapene med eukalyptus.

Innen folkemedisin henger bruken av furu sammen med dens antiseptiske og desinfiserende egenskaper:

  • Det høye nivået av vitamin C ble brukt mot skjørbuk (avkok av nålene) og i bad mot ledd- og giktsmerter
  • Kvaen ble brukt på sår som bakteriedrepende middel
  • Barken fra unge kvister ble brukt som plaster på sår
  • Tjæren ble brukt mot alle typer hudplager

Visste du at?

Hippokrates studerte furuens egenskaper for luftveiene.

De amerikanske indianerne brukte furunåler i madrassen for å holde vekk lus og lopper. De kokte også te av furunåler mot skjørbuk.

Såkalt tjærevann av furu, der tjæren lå et døgn kaldt i vann før det ble silt, ble lenge brukt som et mirakelmiddel for helsen, både til innvortes og utvortes bruk.