Generelt om frankincense

Frankincense – også kjent som olibanum – er gummiharpiks fra barken til forskjellige Boswellia-tretyper. Den eteriske oljen regnes som en av de mest medisinale oljene, og er en av de beste oljene for å styrke immunforsvaret,  spesielt ved kronisk stress og depresjon, ved at den stimulerer produksjonen av T-lymfocyitter.[1] [2]

Frankincense-olje går spesielt god sammen med myrra og opoponax. Disse utfyller og forsterker hverandre på mange områder, både aromatisk, psykisk og fysisk.

Oljen er tyntflytende og kan fint brukes i diffusere, massasjeolje, hudpleiemidler (den er super for huden), bad eller bare inhalere dypt fra flasken.

Eteriske oljer av frankincense er en svært komplekse og det er store biokjemiske forskjeller mellom de ulike typene Boswellia. Treet hører hjemme i det vestlige India, den Arabiske halvøy, området rundt Rødehavet og det nord-østlige Afrika og har tradisjonelt vært brukt som et medisinalt tre uansett hvor det har vokst.

Varianter

De vanligste frankincense-oljene er:

Psykisk

Frankincense er kanskje mest for sin effekt på det menneskelige sinn – både meditativt og spirituelt, men også for å motvirke depresjon, stress, sorg og utbrenthet.

Peter Holmes[3] mener at frankincense stimulerer to deler av hjernen[4]:

  • Raphe nuclei – en konsentrasjon av nevroner i hjernestammen – som produserer serotonin og GABA,[5] begge med beroligende effekter.
  • Hippocampus og amygdala – ved å produsere nevrotransmittere som er viktige for konsentrasjon, læring, hukommelse og sosial adferd.

Luftveiene

Frankincense har en spesielt beroligende effekt på bronkiene, og er spesielt velegnet for astmatikere hvor nervøs spenning ofte virker utløsende på anfall – oljen gir roligere og dypere åndedrett.[6]

Den er også slimløsende og katarrdempende, utmerket olje ved alle typer tung hoste og kortpustethet.

Hudpleie

Frankincense-oljen har gode sårlegende egenskaper – antiseptisk, antibakteriell, fremmer regenerering av nye hudceller[7]. Velegnet for sår, kutt, hovne gommer, infeksjoner, akne, furunkler og verkebyller. Den brukes ellers i naturlig kosmetikk mot rynker (virker oppstrammende på huden), hyperpigmentering, tørr og aldrende hud. Regulerer hudens sebum (talgproduksjon) og passer godt til fet hud.

Muskel- og leddsmerter

Frankincense-olje anbefales til massasje og bad for å lindre smerter, spesielt anbefalt til revmatisme og artritt.

Antibakteriell

God effekt mot en rekke bakterier, spesielt «boblebadbakterien» Pseudomonas aeruginosa,[8] Proteus mirabilis (urinveisinfeksjoner og sårinfeksjoner), E. coli og basiller[9].

Sopphemmende

Frankincense er sopphemmende, B. carterii har vist gode egenskaper mot f.eks. Aspergillus flavus som danner mykotoksinet aflatoksin (kreftfremmkallende muggsopp i matvarer).

Det er primært tilstedeværelsen av limonene som er ansvarlig for de sopphemmende egenskapene hos frankincense, men et billigere og bedre alternativ vil da være enten oljer fra gressfamilien (sitrongress, ingefærgress eller sitronellegress).

Biokjemiske forskjeller

Siden det er såpass store forskjeller mellom de «tre store» frankincense-variantene, kan man identifisere dem ved distinkte biomarkører:

  1. B. Serrata har høye verdier av a-thujene i tillegg til triterpenene tirucallane og euphane.[10]
  2. B. Carterii domineres av α-pinene og oktyl acetat,
  3. B. Sacra er som regel rik på α-pinene og β-ocimene.[11]

Dette er en svært forenklet fremstilling, da frankincenseoljen er ekstremt kompleks med hundrevis av virkestoffer og stor variasjon biokjemisk, selv ved geografisk nærhet.

Det er også stor forskjell kvalitetsmessig avhengig av når harpiksen tappes. I Oman angir Hoojri, Najdi, Shathari og Shaabi de forskjellige kvalitetene av frankincense.

Selve harpiksen inneholder boswellinsyre, som har vist sterke krefthemmende egenskaper. Imidlertid er disse molekylene for tunge til at de finnes i eterisk olje, så påstanden om at frankincenseolje er krefthemmende av den grunn er misvisende. Det er likevel verdt å nevne at frankincense faktisk har krefthemmende egenskaper[12], men da grunnet den komplekse kjemiske kombinasjonen av monoterpener, seskviterpener, alkoholer og estere. Den har en synergisk effekt sammen med myrra.[13]

Forskningen av Boswellia har virkelig skutt fart det siste tiåret, og resultatene viser svært lovende tegn til behandling av for eksempel kreft, revmatisme, og dens antibakterielle, antivirale og sopphemmende egenskaper (mye er tilgjengelig på her, åpnes i nytt vindu).

Tradisjonell anvendelse

Som medisin og behandlingsmiddel strekker anvendelsen av arten Boswellia seg fra Kina til Afrika. Frankincense er hovedsakelig blitt brukt for sine antiseptiske, gikt-lindrende og betennelsesdempende egenskaper. Omtrent 20 arter finnes i tørre regioner som strekker seg fra det vestlige Afrika, gjennom Den arabiske halvøy, Madagaskar og India. Vi finner ca. 75 % av frankincense-variantene i det nordøstlige Afrika.

Frankincense, også kjent som virak, kan spores som en viktig handelsvare over hele Østen og Egypt over 5000 år tilbake i tid. 1000 år f.Kr. hadde Arabia blitt senteret for «krydderruten», og store handelsimperier ble grunnlagt langs denne, hvor bl.a. kanel, koriander, nellikspiker, kummen, hvitløk, myrra, kardemomme, sandeltre og muskatnøtt ble omsatt.

Men det var inntektene fra frankincense som var den største inntektskilden, hovedsakelig grunnet dens store bruk i spirituelle seremonier i mange religioner. At Jesus-barnet ble gitt gaver av gull, myrra og frankincense av de tre konger reflekterer at disse hadde likeverdig verdi den gang. Frankincense brukes fremdeles som seremoniell røkelse i den katolske og ortodokse kirke. En akseptabel røkelse i den katolske kirken kan bestå av 1/15 storaks (fra ambratreet), 4/15 benzoin og 10/15 frankincense.

Opprinnelsen til frankincense var lenge en strengt bevoktet hemmelighet av de arabiske handelsmennene, da den kom fra et begrenset geografisk område og etterspørselen var langt større enn tilbudet. Frankincense er en viktig handelsvare i dag for Somalia, Etiopia, Oman, Den sørlige Arabiske halvøy og India.

Frankincense brukes i såper, kremer, renholdsprodukter og selvsagt innen aromaterapi. Frankincense er også en av historiens mest brukte parfymer. Den ble brukt til å behandle spedalskhet i tradisjonell kinesisk medisin. Innen Ayurveda kalles frankincense dhoop, og brukes mot leddgikt og sår, for å styrke det kvinnelige hormonsystemet, og for å rense luften. De senere årene har det blitt forsket på oljens medisinale virkninger, og resultatene er positive med tanke på gikt, kreft og depresjon.

Visste du at?

Frankincense er nevnt i Bibelen 52 ganger, og mest kjent som en av de tre gavene gitt av de tre konger til Jesusbarnet. Gull og myrra var de to andre.

Frankincense ble funnet i graven til Tutankhamun fra 1323 f.Kr.

Frankincense er hentet fra gammelfransk – franc encens – som betyr røkelse av høy kvalitet / ren essens

Et annet navn er Olibanum, og stammer fra det latinske Olium Libanum - «olje fra Libanon» – eller det arabiske ordet al-lubān, som betyr «hvit/kremaktig».

Leirtavler fra Babylon viser at de brant 25 000 kilo frankincense årlig som røkelse. Det er mye røkelse!

Frankincense var den største inntektskilden for araberne som kontrollerte «krydderruten» i middelalderen.

Referanser

[1] Zhang, Y. et.al. (2013): Triterpenoid resinous metabolites from the genus Boswellia: pharmacological activities and potential species-identifying properties

[2] «Lymfocytter er en undergruppe av hvite blodceller (leukocytter) som spiller en avgjørende rolle i immunsystemet. De er hovedansvarlige for kroppens evne til å beskytte seg selv mot kroppsfremmede inntrengere, som for eksempel bakterier og virus, og kalles derfor de immunkompetente cellene i immunsystemet.» Fra SNL

[3] Peter Holmes, kjent aromaterapeut

[4] Salvatore Battaglia (2018): The Complete Guide to Aromatherapy. Vol 1, Third Edition.

[5] GABA er et viktig dempende signalstoff i sentralnervesystemet, det vil si i hjernen og ryggmargen. Fra SNL

[6] Patricia Davis (1999): Aromatherapy An A-Z.

[7] The best essential oils for skin (and for each skin type)

[8] FHI: Pseudomonasinfeksjon - veileder for helsepersonell

[9] Al-Yasiry, A. et.al. (2016): Frankincense - therapeutic properties

[10] Zhang, Y. et.al. (2013): Triterpenoid resinous metabolites from the genus Boswellia: pharmacological activities and potential species-identifying properties

[11] Mikhaeil, B. et.al. (2003): Chemistry and Immunomodulatory Activity of Frankincense Oil

[12] Cao, B. et.al. (2019): Seeing the Unseen of the Combination of Two Natural Resins, Frankincense and Myrrh: Changes in Chemical Constituents and Pharmacological Activities

[13] Chen, Y. et.al. (2013): Composition and potential anticancer activities of essential oils obtained from myrrh and frankincense