Bruk av eterisk olje til inhalasjon (innånding)

Ettersom de fleste eteriske oljer er svært volatile (dvs. at de fordamper lett), så er inhalasjon en enkel måte å bruke dem på.

Inhalasjon har tradisjonelt vært brukt i svært lang tid, spesielt for å lette på lidelser tilknyttet åndedrettssystemet – forkjølelse, katarr, bihulebetennelse, sår hals, hoste, influensa, osv.

En vanlig metode er å bruke oljer i en skål med varmt vann (nær kokepunktet) og lene seg over skålen med et håndkle som dekker hodet og deretter puste inn dampen i 5 minutter eller mer. Vanlig dosering er 3-4 dråper. Denne typen inhalasjoner må overvåkes nøye dersom personen som bruker det lider av astma, høysnue eller andre allergier. Innledningsvis skal det første gang ikke overstige 30 sekunder, og deretter øke tidsintervallet forsiktig for å kontrollere for negative reaksjoner. Barn må overvåkes konstant for å unngå at de skålder seg selv. En annen effekt av å bruke denne metoden er at man kan bruke den som en «ansiktssauna» som åpner hudporene og virker rensende på f.eks. akne, eksem eller liknende hudproblemer.

Inhalasjon av eteriske oljer kan gjøres så enkelt som å ha noen dråper på et tørkepapir/lommetørkle og puste det inn, eller dryppe noen dråper på puten før leggetid.

Oljebrennere er fremdeles i bruk, men flere og flere tar i bruk diffusere, som sprer aromaen rundt i rommet. Diffusere kan dessuten brukes for å redusere luftbårne mikroorganismer, og det har også blitt rapportert at aroma-diffusere har vært effektive i å kvitte seg med mugg fra bygninger. Diffusere er også fine til å bruke som insektavvisende middel, eller for å rett og slett fylle rommet med en god og behagelig aroma.

Det er viktig å ha i mente at de tynneste eteriske oljene er mest velegnet for aroma-diffusere. Med «tynne oljer» mener vi de som fordamper lettest (se under «konsistens» i beskrivelsene på vår nettside). Oversikten nedenfor lister også opp «tynne» eller «middels» eteriske oljer, som kan brukes i diffusere.

Jo tynnere oljen er, jo raskere drypper de ut av flaskene. Tykke oljer, som f.eks. kaffe, drypper og fordamper sakte og etterlater seg rester i en diffuser. Enda tykkere oljer (som absolutter) skal man ikke bruke i diffusere, det skitner til diffuseren og kan tette den helt.

Innen aromaterapien anbefales disse oljene til å lindre åndedrettsproblemer med hjelp av inhalasjon (husk at man kan fint kombinere dette med en massasjeolje som påføres bryst/hals):